A MOST hatalma

"Akárhol is vagy, légy ott teljesen!"

Eckhart Tolle: A Most hatalma című könyve rövid idő alatt bebizonyította, hogy az egyik legnagyobb spirituális könyv; amelyet manapság írtak. Ez a könyv egyfajta szavakon túli hatalomról szól, és képes elvezetni minket egy - a gondolataink mögött lévő - jóval csöndesebb helyre, ahol megoldódnak gondolat teremtette problémáink, s felfedezzük, mit is jelent létrehozni egy szabadabb életet. Eckhart Tolle szavaival élve:

"Én az emberi tudatosság mélyreható átváltozásáról beszélek.
Nem úgy, mint egy messzi jövőbeni lehetőségről,
hanem valamiről, ami MOST elérhető - nem számít ki vagy és hol.
Láthatóvá válik, miként szabadíthatod fel magad az elme fogságából,
és hogyan léphetsz be a tudatosság eme megvilágosodott állapotába,
s milyen módon tarthatod ezt fenn a mindennapi életedben."

E kötet minden részében speciális gyakorlatok és egyértelmű kulcsok vannak, amelyek megmutatják, hogyan fedezzük fel magunknak a "megbocsátást, könnyűséget és fényességet". Ezek akkor érkeznek meg, amikor lecsendesítjük gondolatainkat, és látjuk a világot elterülni magunk előtt a jelen pillanatban. Olvassuk a könyvet lassan, vagy éppen csak nyissuk ki hirtelen, töprengjünk a szavakon, s a közöttük lévő űrön, hogy - talán egy idő után, talán azonnal - felfedezhessünk valami "életmegváltoztató" összefüggést. Találjuk meg a hatalmat: a képességet, hogy átalakítsuk, és emelkedetté tegyük életünket s világunkat is. A lehetőség itt van, most, ebben a pillanatban: a szent jelenlét a Létezésünkben. Egy hely bennünk, ami mindig jelen volt, és mindig is jelen lesz a zavaros életen túl, a nyugalom világa a szavak mögött.

Részletek a könyvből szemezgetve:

"A mások fölötti hatalom valójában erőnek álcázott gyengeség.

A múlt a jelen hiányán keresztül állandósítja önmagát.

A várakozás elmeállapot. Alapvetően azt jelenti, hogy a jövőt AKAROD, és a jelent NEM. Nem kell az, amid van, hanem arra áhítozol, amid nincs.
- Elnézést, hogy megvárakoztattalak.
- Semmi gond. Nem várakoztam... Csak itt álltam és jól éreztem magam.

Bármelyik pillanatban történhet bármi, és ha nem vagy tökéletesen ébren, ha nem vagy csöndben, akkor lemaradsz róla. Ebben az állapotban teljes figyelmed a MOST-ra irányul. Semmi sem marad belőle álmodozásra, gondolkodásra, emlékezésre, jövőlátásra. Nincs benne feszültség, nincs benne félelem, csak feszült jelenlét.

A szabadság, a megváltás és a megvilágosodás azt jelenti, hogy önmagadat a gondolkodó elme mögött meghúzódó Létként, a mentális zaj mögötti csöndként, s a fájdalom mögötti szeretetként és örömként ismered.

Amikor megadod magadat annak, ami van, teljesen jelenlevővé válsz. A múlt ereje ennek hatására semmivé foszlik! Többé már nincs szükséged rá. A jelenlét a kulcs. A most a kulcs. Megnyílik előtted a Lét birodalma, amelyet eddig az elme eltakart előled. Hirtelen mély csend és mérhetetlen béke születik benned és a béke mélyén végtelen öröm. És az öröm mélyén a végtelen szeretet. És a legutolsó réteg alatt ott van valami szent és mérhetetlen. A MEGNEVEZHETETLEN.

Szükség van a szétesésre ahhoz, hogy valami új kezdhessen növekedni.

Gondolj a keleti harcművészetek alapját képző, mély bölcsességre: ne állj ellen az ellenfél erejének! Engedj neki, hogy legyőzhesd!
Ez veszélyes! - mondja az ego. - Megsérülsz! Sebezhetővé válsz!
Amit persze az ego nem tud, hogy csak az ellenállás feladásán keresztül, csak a "sebezhetővé" váláson át fedezheted fel valódi, lényedből fakadó sebezhetetlenségedet.

Ha nincs öröm, nyugalom és könnyűség abban, amit teszel, az még nem feltétlenül jelenti, hogy mást kéne tenned. Elegendő lehet csak máshogyan tenni. A "hogyan" mindig fontosabb, mint a mit. Nézd meg, képes vagy-e sokkal több figyelmet szentelni a tevékenységnek, mint az eredménynek.

Gyakran bármilyen lépés jobb, mint a nem lépés, különösen, ha már hosszú ideje élsz egy boldogtalan helyzetbe ragadva.

A panaszkodás mindig az éppen létező el nem fogadása. Amikor panaszkodsz, áldozattá teszed magad. Változtass hát a helyzeten tettel, vagy szükség esetén mondd el a véleményedet, és lépj ki a helyzetből, vagy fogadd azt el! Minden más őrültség.

Hagyd abba önmagad és partnered bírálgatását! A legnagyobb mértékben azzal mozdíthatod elő kapcsolatod megváltozását, ha társadat teljesen olyannak fogadod el, amilyen, anélkül, hogy megpróbálnád őt kritizálni vagy megváltoztatni.

Amikor elfogadod azt, ami van, minden pillanat a legjobb. Ez a megvilágosodás.

Ha figyelmedet maximálisan a testedben tartod, lehorgonyzódsz a most-ban. Nem veszíted el magad sem a külső világban, sem az elmédben. Ez majdnem olyan, mintha az egész testeddel figyelnél, vagy olvasnál.

Bármit is tartalmaz a jelen pillanat, fogadd el, mintha magad választottad volna azt! Mindig vele működj, s ne ellene! Tedd barátoddá és szövetségeseddé, ne pedig az ellenségeddé! Csodálatosan át fogja ez alakítani az egész életedet.

A csoportmunka ugyan fölbecsülhetetlen értékű, mégsem elegendő, és nem szabad hagyni, hogy függővé válj tőle! Ugyanígy kerüld el azt is, hogy tanítódon vagy mestereden csüngj.
A tanító és a tanított együtt hozzák létre a tanítást.

Az emberiség egy vészesen őrült és nagybeteg faj! Ez nem kritika. Ez tény.
Amikor a tested minden sejtje annyira jelen van, hogy élettől vibrálónak érzed őket, és amikor az élet minden pillanatában megéled a Lét örömét, akkor mondhatod el, hogy megszabadultál az időtől. Amint megszűnik a mosttól való kényszeres menekülés, minden tettedbe a Lét öröme áramlik be. Abban a pillanatban, ahogy figyelmed a mostra irányul, egyfajta jelenlétérzet, nyugalom és békeérzés tölt el. Ha a jelen pillanat tudatosságából cselekszel, bármit is teszel, tettedet a minőség, a gondoskodás és a szeretet érzése itatja át. A nyugtalanságot, a szorongást, a feszültséget és az aggódást a túl sok jövő és a nem elegendő jelen okozza. A bűntudatot, a megbánást, a neheztelést, a sérelmeket, a szomorúságot, a keserűséget és a nem megbocsátásnak valamennyi formáját a túl sok múlt és a nem elegendő jelen okozza. Amint észreveszed, hogy nem vagy jelen, máris jelen vagy. Valahányszor képes vagy megfigyelni az elmédet, már ki is léptél annak csapdájából.

Soha semmi nem történt a múltban: minden a mostban történt.

Soha semmi nem fog történni a jövőben: minden a mostban fog történni.

Mindig mondj igent a jelen pillanatra! Hiszen mi lehetne hiábavalóbb, mint belső ellenállást tanúsítani azzal szemben, ami már van? Mi lehetne ostobább, mint szembeszegülni magával az élettel, ami most van, és mindig csak most van? Add meg magad annak, ami van! Mondj igent az életre, és meglátod, az hirtelen elkezd érted, s nem pedig ellened működni! Ha a gondolat és az érzelem nyilvánvalóan ellentmond egymásnak, akkor a gondolat a hazugság, s az érzelem az igazság."

Kellemes, és hasznos időtöltést kíván:

Szenyán Ildikó
szenyanildiko@neadjafel.hu
06-20-9-344-154
Skype: Energildi
 


 

Webdesign - Szenyán Ildikó 2005-2013 © Minden jog fenntartva!