IMAGINÁCIÓ

Az imagináció jelentése: kép, hasonmás, látszat. Ha a szemünket becsukjuk, könnyedén elképzelhetünk bármit, és már meg is jelenik. A fantáziálás, a benső kép nélküli képzelődés ugyanakkor nem imagináció, mivel a tudatosság hatja át.

Az imaginatív - meditatív technikában relaxált állapotban képeket/szimbólumokat hívunk, tematikus módon, a felmerülő problémáknak megfelelően. Az imagináció során belső képeket alkotunk, ezzel a pszichés energia kép formájában jelenik meg. Mindazzal szemben elfogadóak vagyunk, ami a meditáció alatt bensőkben történik. A meditációs élményfeldolgozás során a tudatosítás történik.

Az imagináció az életképzelet, a teremtési középpont. A gyakorlat szerint az ember test, lélek és szellem hármas egységét valósítja meg, s az imagináció az a hely, ahol e három találkozik. Itt találkozik a gondolat, a szó és a tett. A kép, az élmény, az akarat, a vágy. A tapasztalat, az értelem. Minden megnyilvánulás itt találkozik.


Minden ember rendelkezik imaginációval. Ez manapság az ember "tudatalattijába" süllyedt, amiatt, hogy az ember elanyagiasodott. Elfeledte ezt a szellemi képességét.

A spirituális tanokkal foglalkozó személyek számára nem új az imagináció. Számos praktika gyakorolja a pozitív mentalizmus, a mantrázás, a vizualizáció technikáit. Ismerik, hogy "be lehet vonzani" valamit és, hogy amit sokat "imaginálunk", az valósággá válik.

Az imaginációs gyakorlatokat arra használjuk, hogy átélve fiktív történeteket vagy saját emlékeket és az azokba foglalt érzéseket, újabb lelki tapasztalatokra tehetünk szert és elmélyítve azt, a belső énünk felismerésekhez jut, ami változást generál bennünk! Máshogy megfogalmazva, itt egy olyan lelki gyakorlatról van szó, amivel megélheted azokat a dolgokat a lelkivilágodban, amiket az életben nem mertél, nem tudtál vagy nem akartál megélni! Amit nem éltél meg teljes mélységében, abból nem is tudtál tanulni, így az a lelki-tanulmány még mindig arra vár, hogy befogadd!

Az alábbi imaginációs gyakorlatoknak lesz egy konkrét szála, egy története, amin célszerű lenne végigmenned. De előfordulhat az, hogy a belsőd valami mást akar mutatni Neked, vagy más úton akar eljuttatni Téged a megoldásaidhoz. Ilyenkor elkanyarodik a gyakorlatod egy másik irányba, amerre Te eredetileg nem is akartál menni! Ha ilyet tapasztalsz, akkor először vizsgáld meg, hogy nem-e egyszerű figyelem elkalandozásról van szó? Ha igen, akkor mondj NEM-et és tereld vissza a figyelmedet a gyakorlatodhoz!

Viszont ha a belsőd okkal visz másfelé, más úton, akkor hagyd magad! Ne erőltesd magadra egyik gyakorlatot se, aminek nekikezdesz, mert akkor elvész a belső intuíciód szava a nagy akarásban, és az nagyobb veszteség, mint a betervezett gyakorlat!

Az imaginációs gyakorlatoknál a belső képek megjelenése nem elsődleges fontosságú!
Bár egy kép felér száz szóval, de egy érzés felér ezer képpel is! Egy érzés, messze több információt képes hordozni, mint egy kép, hang vagy egy gondolat. Igazából mindegyikre szükséged lehet az önmagadat fejtegetős gyakorlatokban, de egyiknek a megjelenését se erőltesd magadra! Ha nem jön kép, hang vagy érzés, az nem baj, csak jelent valamit!

- A belsőd nem abban a formában kívánja közölni az információt, mint ahogyan azt Te elvárod!
- A belső érzékszerved el van dugulva, valószínűleg valami régebbi feldolgozatlan élménnyel
- Érkezett információ, csak annyira gyenge impulzussal, amit egyenlőre nem tudsz érzékelni!
Az első oknál nincs semmi gond. A másik kettő pedig orvosolható!

Irányítani és engedni

Az imaginációs gyakorlatoknál, a mélyebb szintjeidről előszivárgó tudattartalmak, a magasabb síkokról származó megérzések vagy sugallatok és ezek egyben látásából fakadó felismerések fogják adni az új tapasztalatokat. Olyan speciális tudatállapotra és figyelemirányításra van szükséged, ahol a cselekmény, a belső folyamat az felé sodródik, ami felé Te akarod irányítani, de ez mellett elég laza tudsz maradni a megérzések, intuíciók és sugallatok működéséhez, érzékeléséhez és értelmezéséhez is. Irányítani és engedni. Kezdetben nem könnyű, de el tudod sajátítani Te is!

Gyakorlat

Elmélyülés után képzelj el egy folyót, aminek a partján ülsz. Nézed az áramlását, a hullámait és közben változtatod a gyakorlatba való belefolyásod, koncentrációd és lazaságod arányát.

Ha jobban uralod a belső folyamatokat, akkor azt tapasztalhatod, hogy a folyó annyira a kontrolod alá kerül, hogy nem folyik magától, csak ha Te azt direktben akarod!

Ha pedig nagyon visszahúzódsz az irányításból, akkor a folyó mellett ülős képből bármivé elfolyhat a gyakorlatod! Lehet, hogy a vízbe ugrasz és halként elúszol, vagy a folyó kilép a medréből és akármi is lehet belőle...

Váltogasd a beleszólásod mértékét és találd meg azt az egyensúlyi állapotot, ahol nagyvonalakban az történik, amit Te akarsz, de elő tud jönni a belső intuíció-sugallat kifejeződése is!

És most nézzünk néhány imaginációs gyakorlatot, amelyek már egyfajta átvezetést jelentenek majd az önismereti meditációk világába. A gyakorlatok leírásában szereplő kérdéseket tedd fel magadnak közben és érdemes a válaszokat lejegyezned utána a jegyzetfüzetedbe! Természetesen, ezeket a gyakorlatokat is elmélyült tudatállapotban végezd!

1. Építs egy belső szentélyt! Mindenféle anyagot és tárgyat használhatsz hozzá, de ne csak az eszeddel építsd, hanem hagyd a szívedet és az intuíciódat is szóhoz jutni!

2. Menj ki a rétre és ossz mindenkinek szeretet virágokat, akik megjelennek előtted. Kik jelennek meg? Kiknek adsz szívesen?

3. Beszállsz egy léghajó kosarába, ami felszáll Veled és elvisz valahová. Az uticél meglepetés!

4. Menj el a belső szentélyedbe! Itt találsz egy edényt, amely az Élet vizét tartalmazza. Csinálhatsz vele bármit! Pl.: megihatod, odaadhatod másnak, megöntözheted vele a vágyaidat...

5. Találd meg a csodatévő remetét, aki egy hegy közepén, egy titkos barlang mélyén lakik! Ő csak arra vár, hogy meggyógyítson Téged és válaszoljon minden kérdésedre!

6. Az őszinteség ligetében emberekkel találkozol, akik elmondják Neked, hogy miért tisztelnek Téged, és miért nem!

7. Hegy mélyén, egy barlangban vagy, ahol három járat nyílik eléd: múlt, jelen és jövő útja. Menj be valamelyikbe ... Mit tapasztalsz, mi a tanulság?

8. Egy birodalom Uralkodója vagy és eléd hoznak három bűnöst, akiket Neked kell elítélned! Milyen ítéletet hozol? Szigorú vagy, engedékeny vagy igazságos?

9. Patak felett, keskeny pallóhídon két kicsi kecske egymásnak feszülve küzd. Az egyik Te vagy. Ki lehet a másik? Miért küzdötök? Hogyan oldod meg a konfliktust?

10. Egy kastély utolsó termében, a falon levő festmények mind rólad vagy az aktuális problémádról szólnak / üzennek. Nézz meg néhányat, majd ülj le közéjük és meditálj a tartalmukon!

Jó gyakorlást, elmélkedést kívánok Neked!

Forrás: Önmegvalósítás.hu

Kellemes, és hasznos időtöltést kíván:

Szenyán Ildikó
szenyanildiko@neadjafel.hu
06-20-9-344-154

.

Webdesign - Szenyán Ildikó 2005-2024 © Minden jog fenntartva!