MANTRA

Talán soha nem volt még ennyire létszükséglet a lélekkel való törődés, mint ma, amikor a felgyorsult életmód, a megfelelések kényszerének nyomása szinte elfeledteti velünk, kik is vagyunk valójában.

A hang a rezgés egyik formája, ahogy a Világegyetem is a rezgés állapotában van. Ezt jól tudták az ősi India jógijai, ahogyan azt is, hogy a hang, főként az ismétlődő hang befolyásolja a tudatot. A mantra nem más, mint az egymás után többször elismételt hangok, szavak csoportja, amelyben minden hang szimbolikus jelentéssel és spirituális erővel bír. A mantra tulajdonképpen megtisztítja az elme beszennyeződött tükrét, így az képes lesz a transzcendentális valóság felismerésére, valódi önmaga meglátására.

Nem csupán a szent szanszkrit szavakkal lehet mantrázni - bármi mantra lehet, ha sokszor ismételgeted. Tulajdonképpen tudattalanul is mantrázunk folyton valamit (pl. mindig elkésem), aztán csodálkozunk, ha bekövetkezik. Mondogass ehelyett tudatosan olyan dolgokat, amelyeket el szeretnél érni az életedben! Ha egészségre vágysz, ismételgesd az egészség szót, amikor csak eszedbe jut! Ezt némán is megteheted!

Régen ezek a módszerek az emberek mindennapjainak részei voltak. Ma hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy amit nem látunk (a lelket), azt nem is kell ápolni. Meditálj, imádkozz, mantrázz, és meglátod, akár az egész életed megváltozhat! Rátalálhatsz önmagadra, saját utadra és arra, aminek ma annyira híján vagyunk, s amelyre olyan nagyon vágyunk: a harmóniára.

Egyszer a tanítvány megkérdezte mesterét, mi a titka lelki harmóniájának, boldogságának. Ő ennyit felelt: "Ha állok, akkor állok, ha járok, akkor járok, ha ülök, akkor ülök, ha eszem, akkor eszem, ha beszélek, akkor beszélek." A tanítvány elégedetlen volt a válasszal: "De Mester! Hiszen mi is pontosan ezt tesszük, mégsem tartunk ott, ahol Te". A Mester megrázta a fejét: "Nem. Ti ha ültök, már félig álltok, ha álltok, már az jár a fejetekben, hogy jártok, ha mentek, már a célra gondoltok.".

Igen. Ez napjainkban különösképpen így van. Ma úgy élünk, hogy nem élünk. Nem vagyunk ott a pillanatban. Ha nem gyönyörködünk el egy nekünk szóló mosolyban, vajon valóban megkaptuk? Ha nem emlékszünk rá, hogy szeretettel nézett ránk valaki, részünk volt a szeretetben? A boldogság feltétele, hogy ott légy és megéld. Az igazán élt életé is.

A mantra olyan szakrális hangsor, amely varázsigét jelent, és amelynek megfelelő kiejtése esetén univerzális energiákat hozunk működésbe, ezáltal elősegítve a külső-belső harmóniánk megteremtését, a karmánk oldását és az emelkedett, spirituális tudatállapot elérését.

A mantra nem varázsige abban az értelemben, ahogy a mesében a varázsló kimond valamit, és csoda történik, sőt a hatás nem is a szavakban rejlik, hanem önnön tudatunk, koncentrációnk erejében, amint a sokszori ismétlés felerősíti azt. 

Nem igaz viszont az a feltevés, hogy a mantrát csakis egyféle intonációval és kiejtéssel lehet használni. Vannak például olyanok, amelyeket mormolnak is, énekelnek is, ráadásul több dallamvariánssal. Ugyanazt a mantrát máshogy ejti a hindu, mint a tibeti, és megint másként a kínai buddhista.Vannak, akik úgy vélik, a hang rezgése önmagában hordozza a hatást.

Ebben van némi igazság, hiszen hangokkal le lehetett rombolni Jerikót, tibeti lámák a hagyomány szerint énekléssel nagy köveket tudnak megemelni (és vajon a piramisépítők?), vagy az emberi szervekre is lehet hanghullámokkal hatni, De ez nem jelent azt, hogy ugyanaz lenne a hatás, ha egy végtelenített magnószalag mantrázna helyettünk. Fontos, hogy tudjuk, mit csinálunk, és miért.

Meditatív állapot

A tudomány addig eljutott, hogy egy monoton, ismételt szöveg az embert bizonyos megváltozott, meditatív vagy transzszerű tudatállapotba képes hozni, de úgy vélik, mindegy, milyen hangzást ismételgetünk, lehet akár a "koka kóla" is a mantránk. Aki ezt állítja, aligha mondott el egyetlen mantrát is százezerszer! Legalább ennyiszer "illik" ugyanis, hogy valóban megérezzük, mi történik.

A hatás ugyanis elsősorban tudati. Bennünk változik, tisztul, erősödik valami. A kóla-mantrától legfeljebb több barna ragacsot innánk. Az "igazi" mantrák viszont annál erősebbek, minél régebbiek, és minél többször elmondták már őket - annál több energiát akkumulálnak - ,és el lehet képzelni, hány milliárdszor hangzott már el egy-egy ősi mantra!

A mantrahasználat nem követeli meg feltétlenül, hogy egy adott valláshoz tartozzunk, mindenkire hat. Értelemszerűen ha valamelyikhez beavató rítus is tartozik, úgy az nagyobb erővel bír a beavatás után. A szétszórt tudatállapotban, lélektelenül recitált mantra viszont nem sokat ér. 

A mesterek, csakúgy, mint egyre több mai pszichológus, személyre szóló mantrákat is adnak egy-egy probléma megoldására. Úgy tudjuk, számos negativitásunk, személyiségproblémánk, betegségünk oka valamely magunkba kódolt "negatív mantra", hibás minta, amelyet a megfelelő pozitív mantrával, megerősítéssel ki lehet oltani.

Itt van két kedvencem:

 
Om Mani Padme Hum -Tibetan Short Form
(108 times)
 

Oliver Shanti & Friends album:
Tibetiya- eMAo- eMAo

Őszentsége, a Dalai Láma szerint:

"Nagyon jó, ha gyakran ismételjük az Om Mani Padme Hung mantrát, de miközben ezt tesszük, figyelnünk kell a jelentésére is. Arra a hat szótagra, amely nagyszerű és egyben hatalmas is. Az első az Om szótag, amely az imádkozó tisztátalan testét, beszédét és gondolkodását szimbolizálja, de egyben Buddha tiszta testét, beszédét és gondolkodását is. Az igaz utat a következő négy szótag mutatja meg. A Mani ékszert jelent és a módszert szimbolizálja: a megvilágosodás, a könyörület és a szeretet ősi szándékát. A Padme jelentése lótusz, és a bölcsességet szimbolizálja. Az egyszerűséget a rendszeresség és a bölcsesség osztatlan egységével lehet elérni. Az osztatlanságot az utolsó, Hung szótag szimbolizálja. Tehát az Om Mani Padme Hung hat szótaga azt jelenti, hogy az osztatlan rendszeresség és bölcsesség útjának gyakorlásával saját tisztátalan testünket, beszédünket és gondolkodásunkat Buddha tiszta testévé, beszédévé és gondolkodásává változtathatjuk át."

Oliver Shanti zenéjében számomra benne van minden létező spiritualitás, minden "Isteni", amit zenébe csak bele lehet sűríteni. Nincs más dolgod, csak megnyitod a szíved és átadod magad.:-)

*****

A következő szanszkrit imák rendszeres gyakorlása is nagyon kedvező hatásokkal jár. A mantrákat figyelmesen, nyugodt környezetben ismételjük, mindennap rendszeres számú alkalommal (pl. 108 vagy annak többszöröse). A mantrákat segítségként a kiejtésük szerint írtam le.

Reggeli energia feltöltő ima

na tatra szúrjó bháti na csandratárakam néma vidjutó bháti kutó jamágnih taméva bhantam anubháti szarvam taszja bhásá szarvamidam vibháti óm sánti sánti sántih

Jelentése: "Ott nem világít a Nap, sem a Hold vagy a csillagok, sem a villám vagy a tűz, csupán a Legfelsőbb ragyogó fénye által világít minden más is."

Hálaadó ima a gyógyulásért

brahmárpanam brahma-havir brahmágnau brahmaná hutam brahmaiva téna gantavja brahma-karma szamádhiná óm sánti sánti sántih

Jelentése:"A brahman a felajánlás és az áldozat, melyet a brahman tüzébe ajánl az áldozatvégző, aki maga is brahman, és így éri el a brahmant az, aki felismeri, hogy minden brahman" (az Abszolút Igazság).

Ima az univerzum jólétéért

óm szvaszti pradzsábhjah paripálajantam njánéna márgena mahí mahísah góbráhmanébhjah subamasztu nityam lókah szamasztah szukhinó bhavantu óm sánti sánti sántih

Jelentése:"Legyen a lét dicsőséges, az uralkodók uralkodjanak törvénnyel és igazsággal, legyenek megvédve a vallásos elvek és az igazság tudói, és minden élőlény legyen boldog és elégedett!"

Gyógyító és harmonizáló mantrák (Égi mesterek ajándékai)

Tisztító:  
Isteni Láng, Fényes Egység minden ami Bennem néma Tisztuljon meg Veled, lelkem sötét hozadéka

Életerőt adó:
Éled Bennem a Szeretet, Fény útjára lépek Isten lángja fellobban, mert ÉN VAGYOK az Élet  

Szív-lélek harmonizáló:
Lelkem minden fénysugara, apró ikerlángok Egyesülnek Szeretetben, szívem a hazájuk

Megbocsátást adó:
Lelkem Lángja, megbocsátás ami Bennem éled Átölel a Szeretetben, Egységbe hoz Véled ( A mantra közben arra kell gondolnunk, akinek meg akarunk bocsátani)

Befogadást elősegítő: (előtte kérjünk védelmet!)
Isten Szava, Szent Kegyelem árad most le reámLelkem nyitva, szívem tárva, befogadni kíván

Védelmi:
Isten Kardja, Szent Angyala védelmez most Engem Ha szívembe befogadom nincs bűnöm, se terhem Isten Kardja óv, Isten Kardja véd Michael Szívében

Egységbe hozó:
Szívem Lángja Szeretet virága, gyémánt magja ott ragyog Isten az, ki lakik benne és Ő Benne ÉN VAGYOK

Figyelmedbe ajánlom még az alábbi oldalt:
Meditáció (zenés videókkal)

Kellemes, és hasznos időtöltést kíván:

Szenyán Ildikó
szenyanildiko@neadjafel.hu
06-20-9-344-154

 

Webdesign - Szenyán Ildikó 2005-2024 © Minden jog fenntartva!