MEDITÁCIÓ

"Ha látni szeretnéd Isten arcát,
akkor mindennap legalább egy kis időt
el kell töltened választott eszközével: saját szíveddel."
(Sri Chimnoy)

A meditáció eszköz arra, hogy meglásd önmagad eredendően tökéletes valóját, megtapasztald, hogy mennyivel több ez a világ és te magad is a szemmel láthatónál.

A meditáció olyan állapot, amikor a testet tudatosan ellazítjuk, és szellemünket átengedjük a nyugalomnak és a belsőnkre való koncentrálásnak. Az "elmélkedés művészete"-ként is definiálható, mivel egy témát különböző oldalakról és különböző vonatkozásokban világítunk meg. A cél a lelki béke, megnyugvás keresése. Ilyenkor sikerül a környezetből kikapcsolódni, és tudatunkat egy másik valóságba áthelyezni.

Amikor meditálunk, csökken a szervezetünk oxigén elhasználása, lelassul az anyagcserénk, nyugodtabb lesz a légzésünk és kisebb a szív megterhelése, vagyis egész életritmusunk lelassul. Kiegyensúlyozottabbnak érezzük magunkat, csökken a stressz ránk nehezedő hatása, erősebbek, vidámabbak leszünk. Akik meditálnak, ritkábban járnak orvoshoz, kevesebb időt töltenek kórházban. Ritkábban tapasztalható náluk szorongás, depresszió és jobb az emlékezőképességük is. Azokat a betegségeket, amelyek részben, vagy teljes egészében pszichikai tényezőkre vezethetők vissza, pozitívan befolyásolja a meditáció. A meditáció után frissnek és erősnek érezzük magunkat. Jobban tudunk aludni, kevésbé kerülünk a stressz hatása alá. Megnyugszunk, és könnyebben tudunk koncentrálni a nehéz feladatokra.

A mindennapi meditációnál a legideálisabb, ha egyedül, korán reggel meditálunk, amikor még nyugodt és békés légkör vesz körül bennünket, mivel a környezet csak akkor ébredezik. Az egész napunk sokkal jobban indul, ha lelkileg kiegyensúlyozottabbak vagyunk és tápláltuk is azt.

A reggeli meditációhoz egyesek szerint a hajnali 3 és 4 óra közötti idő a legjobb. Ezt az Isten Órájának is nevezik. Ebben az időpontban nagyon kevés ellenállásba ütközik a meditáló. A mai világunkban azonban, amikor többnyire este 10-11 órakor, vagy még később térünk nyugovóra, nem lehet elvárni, hogy 3-4 órakor leüljünk meditálni. Ha hajnali 4 órakor szeretnénk meditálni, akkor előző este 9-10 órakor kellene lefeküdni.

Ha csak most kezdünk el ismerkedni a meditálással, akkor sok alvásra lesz szüksége a szervezetnek. Ha csak 3-4 órát alszunk azért, hogy hajnalban fel tudjunk kelni meditálni, az nem tesz jót az egészségünknek. Ahogy fejlődünk, úgy egyre kevesebb alvásra lesz szükségünk.

Kezdő meditálóként hasznos, ha nyugodt, csendes és tiszta helyet választunk, ahol zavartalanul mélyedhetünk belső világunkba. Gondoskodjunk róla, hogy ne zavarjanak meg meditáció közben. Ha lehetőségünk van rá, alakítsunk ki egy kis sarkot, ahol meditálni fogunk, ez lesz a mi kis meditációs szentélyünk.

A reggeli meditáció előtt nem ajánlatos házi vagy irodai munkát végezni, mert ilyenkor a meditációban is ezzel fogunk foglalkozni. Meditáció előtt mindig jót tesz, ha lezuhanyozunk, vagy egyszerűen csak felfrissítjük az arcunkat. Jó, ha egy-két tornagyakorlatot végzünk, ez is éberebbé tesz bennünket. Különösen érvényes ez a kora reggeli meditációkor, amikor a felkelés után a visszaalvás veszélye fenyeget. Meggyújthatunk egy füstölőt, gyertyát, szólhat lágy zene közben. Ajánlott tiszta, világos ruházatban meditálni.

A meditációnál fontos, hogy egyenes gerinccel végezzük, de a testünk legyen laza. Vannak, akik fekve szeretnek meditálni, de itt is fennáll az elalvás veszélye. Lehet ülve is meditálni, nem fontos lótuszülésben végezni. A fő cél a testtartás kiválasztásában, hogy a lehető legstabilabb és legkevesebb izommunkát igénylő pozíciót vegyük fel, amelyben a hát függőleges és egyenes. Ezt te döntöd el, nincs mindenkire egységesen vonatkozó technika. Feküdj, vagy ülj, de a hátad lehetőleg legyen egyenesen megtámasztva, és legyen olyan kényelmes a helyed, hogy minden testrészedet kellően el tudd lazítani.

A légzésnek közvetlen hatása van a test és az elme minden működésére, ezért alapvető feladat a helyes légzés elsajátítása mind az egészség eléréséhez, mind a meditáció gyakorlásához. A meditációhoz a legkisebb energiát használó, de a legnagyobb légcserét biztosító rekeszizom légzés a legmegfelelőbb, amelynek előnyei közé tartozik, hogy a legkisebb mellkasi mozgással jár, ugyanakkor oldja a feszültségeket. A légzés mindig legyen mély, egyenletes és nyugodt. Próbáld úgy, hogy a kilégzés és belégzés időtartama egyforma hosszúságú legyen.

Nem jó, ha evés után meditálunk, mert ilyenkor mind a testünk mind a tudatunk elnehezedik, ekkor pedig nem lesz hatékony a meditációnk. Tanácsos mindig üres gyomorral meditálni, s az étkezés és a meditáció között igyekezzünk legalább 2 óra pihenőidőt hagyni. Ha az éhségünk erőt vesz rajtunk, akkor a meditáció megkezdése előtt egy pohár gyümölcslevet el lehet fogyasztani.

Rávezető gyakorlatok, ellazítás: Számtalan a meditációra felkészítő gyakorlat létezik, amely segít az elme elcsendesítésében és összpontosításában. 

Légzésfigyelés: Figyeled mellkasod, ahogyan emelkedik és sűllyed, miközben lélegzel.

Mantrázás: Egy szó, vagy mondat folyamatos ismétlése.

Zümmögő légzés: Be ill. kilégzéskor a homlokközpontunkra koncentrálva az M hangot zengetjük.

Koncentrációs gyakorlatok: Az elme egy pontra fókuszálása. Azaz, mikor egy dologra koncentrálunk, ill. nézünk. Lehet ez egy kép, vagy gyertyaláng, de akár saját kezünk is.

Egyéb: segíthet az ellezulásban a halk zene, félhomály, kellemes illat is.

Ha minden előkészületet megtettünk, kellően ellazultnak érezzük mind testünket, mind tudatunkat, akkor egyszerűen csak hagyjuk, hogy megkezdődjön egy csodálatos utazás, maga a meditáció. :-)

Ha komolyan gondolod a meditálást, akkor naponta legalább egyszer ajánlott meditálnod. Lehet reggel, délben és este is meditálni. A reggeli és esti meditációk lehetnek hosszabbak, 15-30 percesek, ha lehetőségünk van délben meditálni, az akár 5-10 perces is lehet. A napi egyszeri elmélyült meditáció sokkal többet ér, mintha 5-6-szor leülünk és nem csinálunk semmit. Fontos lenne az is, hogy kijelöljünk egy időpontot és minden nap akkor üljünk le meditálni. Ha egy-két alkalmat kihagyunk azt mondván, ma fáradt vagyok, majd holnap, akkor előbb-utóbb ez újra meg fog ismétlődni és rendszerré válik.

A rendszeres és pontos meditációt követően észre fogod venni saját fejlődésedet. Ha minden nap lelkiismeretesen, időben ülsz le meditálni, akkor egy idő után majd bármikor és bármilyen tevékenység közben tudsz majd meditálni és nem lesz szükséged fix időpontra. Végül akár 24 órán át is tudsz majd meditálni, akár beszélgetés vagy más teendők végzése közben, de ehhez sok éves gyakorlásra van szükség. Ha nem meditálunk rendszeresen, a tudatunk mindig veszít valamit képességéből, mint amennyit előre léphetett volna.

A meditáció jelenlét. Megszűnik minden az Itt és Most van. Merülj el benne! :-)

Ébredés: Lassan tudatosítsuk testünket és környezetünket. Fókuszáljuk figyelmünket magunkra és magunk köré. Halljuk meg a körülöttünk felbukkanó zajokat, és érezzük meg az illatokat, fényjelenségeket, még csukott szemhéjunkon keresztül. Mélyítsük el légzésünket és állítsuk azt vissza mindennapi ritmusára. Mozgassuk meg finoman testünket, lábainkat és karjainkat, fejünket, ezzel is tudatosítva magunkban a fizikai szintre való visszatérést. Sose siettessük ezt, tegyük úgy, ahogy nekünk a legjobb.

Kedvenc meditációs zenéimből válogatva:

 
Oliver Shanti & Friends
Sacral Nirvana
  Oliver Shanti & Friends- album:
Tibetiya- eMAo- eMAo
 
Sina Vodjani
Rain of blessing
  Oliver Shanti & Friends
Water & Four Circles Of Life
 
Oliver Shanti
Simplement l'Amour
  Kitaro
Dance of Sarasvati
 
Kitaro
The Silk Road
  Kitaro
Song for Peace
 
Kövi Szabolcs
Csendes víz
  Kövi Szabolcs
Üzenet a palackban
 
The Buddhist Monks-Sakya Tashi Ling
My Spirit Flies To You
  The Buddhist Monks-Sakya Tashi Ling
Secret Energy
 
The Buddhist Monks-Sakya Tashi Ling
Om Sai Ram
  The Buddhist Monks-Sakya Tashi Ling
Lotus Sunset
 
Astral Projection
Dancing Galaxy
  Astral Projection
The Nexus
Astral Projection
Let There Be Light

Oliver Shanti a "zene lélekfestője". Zenéje egy különleges zenei varázslat, amely kiragad a hétköznapok szürkeségéből és képzeletben egy misztikus világ mélységébe és magasságába repít. Nincs más dolgod, csak megnyitod a szíved és átadod magad.:-)

Sina Vodjani - Nepál, Tibet és más keleti országok ihlették zenéjét, mellyel létrehozza a kapcsolatot a különböző világok között. Honlapja: http://www.vodjani.de

Kitaro zenéje csodás meditáció annak, aki tényleg szeretne kikapcsolódni, feltöltődni. Kitaro azt mondja, a hangok jelentenek mindent, a szavak a mai világban sokszor problémákat okoznak, de a hangok nem. A hangok felszabadítják az embert. Engem tényleg mindíg felszabadít!:-)

Kövi Szabolcs zenéjét szeritem már sokan ismeritek. Lenyűgöző, elgondolkodtató, könnyed... és még sorolhatnám, de inkább hallgass bele a zenéjébe - ha teheted, akkor személyesen is.
Honlapja: http://www.koviszabolcs.hu

Kövi Szabolcs - Reggeli-esti meditáció
"Az albumon két hosszú szám hallható, ébredéshez és elalváshoz. A reggeli meditáció zenéje a Bakonyban felvett madárhangokra épül. Az esti meditáció alaphangulatát a tengerzúgás hatrozza meg és kiválóan alkalmas az elalvás elősegítéséhez."

Lucyan / Kövi Szabolcs - Csakrameditáció
Lucyan és Kövi Szabolcs közös kazettájának "A" oldalán hét kompozíció található, mindegyik egy-egy csakrához szól, a gyökércsakrától a koronacsakráig. A "B" oldalon hallható hanganyag aláfestő zene meditációs gyakorlatokhoz.

The Buddhist Monks: Sakya Tashi Ling
10 évvel ezelőtt a Lama Jamyang Tashi Dorje vezette buddhista közösség megalapította a legelső buddhista kolostort Katalóniában, Barcelona közelében. A szerzetesek Idejük nagy részét szociális, humanitárius és kulturális célok megvalósításának áldozzák. A dalok eredeti mantrákat ötvöznek modern popzenével. A buddhista vallásban a mantrák misztikus szövegek, melyek ismételgetése megtisztít a negatív karmától, bölcsességben részesíti a mantrázót, aki végül eléri a megvilágosodást. Az album Spanyolországban hetekig vezette a listákat, és platina státuszt ért el, a My Spirit Flies To You első kislemezdal pedig szintén első volt a spanyol letöltési listán.

Astral Projection - Goa trance és psychedelic trance stílusú izraeli együttes. Bár zenéjük sokak számára "vad" lehet, de én erre is szeretek kicsit másként meditálni, mert teljesen ellazít, kikapcsol. Hallgatom munka mellett is, mert ha "ébren" hallgatom, akkor nagyon hozza az ihletet.:-)

*****
Sebestyén Balázs így beszél a meditációról és a spiritualitásról:
http://www.youtube.com/watch?v=anFqUsH7MGg és
http://www.youtube.com/watch?v=Vqayp95Zy-I

Figyelmedbe ajánlom még az alábbi oldalt:
Mantra (zenés videókkal)

Zenék

Kellemes, és hasznos időtöltést kíván:

Szenyán Ildikó
szenyanildiko@neadjafel.hu
06-20-9-344-154
Skype: Energildi
 

 

Webdesign - Szenyán Ildikó 2005-2010 © Minden jog fenntartva!