Mi hiányzik az életéből?

Nagyon sok olyan emberrel találkozom, aki valamiféle ürességet érez az életében.
Érdekes, hogy társadalmi helyzettől, családi szituációtól és munkától független, hogy
kinél lép fel ez az állapot.

Mit lehet ilyenkor tenni?

Talán mert mindent meg lehet szokni, mert előbb-utóbb minden rutinná válik, nehéz szem előtt tartani életünk lelkesítő és kielégítő részeit. Ha megkérdezem, sokan nem tudják, mi tehetné dinamikusabbá, értelemmel telibbé, érdekesebbé az életüket. Akinek pedig van egy tippje, az olyan dolgok után vágyakozik, melyek saját bevallása szerint rajta kívül állnak (és melyek birtokában mások ugyanilyen unalmasnak és értelmetlennek érzik a mindennapjaikat).

Mi az előnye ennek a szemléletnek? 

Semmit nem kell tennie, és továbbra is sajnálhatja magát az élete egyhangúsága miatt.  Ez nem nagyon jó, de sokkal kényelmesebb annál, mint hogy elkezdje keresni, mivel hozhatna változást. Pedig valószínű, hogy az agya ezzel az érzéssel egy kihívás elé állítja, hogy teljesebbé és szórakoztatóbbá tegye az életét. Nézzük meg együtt, hogy milyen irányban indulhatna el, jó?

Először is nézzen körül, és vizsgálja meg a lehetséges tényezőket.

Mi okozhatja ezt az állapotot? Fáradtság?Túlterheltség? A megbecsültség hiánya? Unalom?
(Mivel kapcsolatban?)

Rutin? Nem látja a fényt az alagút végén?
(Mi jelentené a fényt?)


Lehet, hogy több kérdés is vonatkozik Önre. Amikor ezeket felismerte, írja le őket, és gondolkozzon el azon, mi az az egy, legfontosabb dolog, amit tenni tudna, hogy javítson ezen a tényezőn. Ezt tűzze ki célként. Ez persze nem mindig egyszerű, és a legtöbb esetben tovább kell vizsgálódnunk az előrelépés érdekében. Például, ha a megbecsültség hiánya az egyik tényező, ez mit jelent? Kitől várja, hogy megbecsülje? Mástól vagy önmagától? Ha az utóbbi, akkor Ön mit értékelne leginkább önmagában? Ha mástól, mi kellene ahhoz, hogy megbecsülje? Mit kellene tennie? Kivé kellene válnia? Ez hogyan fér össze a saját értékeivel? Talán nem is Öntől függ? Miért olyan fontos az illető véleménye? Ès így tovább.

Erre a problémára (tapasztalatom szerint) végül kétféle megoldás van a legtöbb esetben. Az egyik, hogy tudatosítjuk önmagunkban azoknak az értékeinknek a felismerését, melyek hatására olyanná alakítottuk az életünket, amilyen. A másik, hogy önmagunkat egy kihívás elé állítjuk.

Kérdések és válaszok

Az első lehetőség talán a könnyebbik, ezért kezdjük azzal. 

Milyen tudatos döntéseket hozott az utóbbi 5, 10, 25 évben? Ezek milyen előnyökkel jártak? Mit tettek lehetővé? Ma mit gondol ezekről? Hogyan lehetett volna másképp? Ha meg kellene neveznie öt dolgot az életében, amit semmiért nem adna fel, mik lennének ezek?

Mitől mosolyog? Mi tölti el boldogsággal? 
Ezek a dolgok ma hol szerepelnek, hol jönnek elő a mindennapjaiban? Mennyire becsüli meg őket?
Mi villanyozza fel? Emlékezzen vissza arra az időre, amikor lelkes és energikus volt. Mi volt akkor Ön körül? Ön milyen volt?  Melyek azok a tényezők, melyek akkor jelen voltak, most pedig hiányoznak? 
Hogyan tudná visszahozni ezeket?

Ha ezzel a kérdés-, és remélhetőleg válaszsorozattal fel tudja lendíteni a mindennapjait, az nagyszerű. De az is lehet, hogy nagyobb változásokra van szüksége. Ebben az esetben fogalmazza meg, mi kellene ahhoz, hogy energikussá, értelemmel telivé, izgalmassá váljon az élete.

Milyen lenne, ha igazán klassz lenne? Mely elemeket látja ebben, ami ma nincs meg? Ezek közül melyek megvalósíthatóak?

A legnehezebb kérdést a végére hagytam, pedig ez lehet a legfontosabb:

Hol áll a saját kiteljesülése útjában? Mit tenne, ha merné? Mitől fél? Hogyan tudna teret nyitni a változásnak, a lehetőségeknek?

Én azt gondolom, mindenkinél előfordul, hogy beleun abba, ami "van". Az újítás, az új kihívások keresése érdekessé teszi az életet, és mindenkinek jót tesz.  A kérdés az, hogy amikor az agyunk rámutat, hogy ennek eljött az ideje, rossz kedvvel harcolunk-e a felismerés ellen, vagy nagy lehetőségként fogjuk fel.

Kellemes, és hasznos időtöltést kíván:

Szenyán Ildikó
szenyanildiko@neadjafel.hu
06-20-9-344-154
Skype: Energildi
 


 

Webdesign - Szenyán Ildikó 2005-2013 © Minden jog fenntartva!