SZÍNEK

Szinek nélkül, akárcsak napfény nélkül, elképzelhetetlen lenne az élet. A csak néhány hónapos tél is megviseli az idegrendszert, a megszokottnál kevesebb színnel találkozunk a környezetben. A terapeuta szerint az, aki ismeri és szereti testét, lelkét, valamennyi színnel összhangban van. A színek rezonanciájával foglalkozók számára a hétköznapinál több jelentése van annak a kifejezésnek, hogy valaki színes egyéniség.

A hajnali pirkadat leghalványabb rózsaszínjétől a naplemente mély lilájáig a napjaink milliónyi szín vibrációjával vannak tele. Amikor a nap süt, a színek életre kelnek, a szívünk megtelik örömmel, az élet kivirul. Az ég azúrkék, a fű smaragdzöld, az óceánok mély jade színben ragyognak. Úgy tűnik, nem tehetünk mást, mint reagálunk a színekre, melyekből világunk összeáll.

Mindegyik színnek megvan a maga tulajdonsága és sajátos hatása, különböző módokon finoman befolyásolják az érzelmeinket és viselkedésünket. A zöld megnyugtat, a narancs örömet hoz, a lila inspirál. Csak úgy tudjuk a színek erejét kihasználni, ha tudatosak leszünk e hatásokra és használjuk is őket, hogy kifejezzük érzéseinket vagy megváltoztassuk életünk kulcsfontosságú területeit.

Teremts egy teljesen új atmoszférát az otthonodban azzal, hogy egyszerűen megváltoztatod a dekorációt. Tedd jobbá a megjelenésedet azzal, hogy olyan színeket hordasz, ami kiemeli az arcodat. Vagy akár fokozd az egészséged azzal, hogy olyan színekre fókuszálsz, amik kiegyensúlyoznak és harmóniát teremtenek tested és elméd számára.

Látni egy színt olyan összetett dolog, hogy az egész folyamatot csodaként írhatnánk le. A szín nem pigment. Nem kézzelfogható, nincs semmi szilárd benne. Lényegében a szín egy frekvencia, hullámokban terjed, úgy ahogy a hő vagy a hang. A fény egy összetevője. A Napból jövő fény egy összetevője, s így az energia egy formája is. A zenei jegyekhez hasonlóan, mindegyik szín a saját hullámhosszán rezeg - változtasd meg a frekvenciát, megváltozik a szín is. Szóval, ha a szín egy rezgés, miként látható? És hogy tudjuk megkülönböztetni a pirosat a zöldtől vagy a kéket a sárgától? Leegyszerűsítve a dolgot a szín-látás folyamata az agyban történik.

Ahogy a fény kiárad a Napból, különböző rezgéseket visz magával, amik aztán átalakulnak színekké. Ezek a frekvenciák a fénytörés révén különíthetők el, amit Isaac Newton, a nagy angol fizikus bizonyított be először a 17. század végén. Newton megmutatta, hogy amikor egy fénysugár átmegy egy prizmán, akkor hét szín-sugárrá oszlik, amit spektrumnak nevezünk. A szivárványok is a fénytörés útján keletkeznek, mert amikor a napfény sugarai megtörnek az atmoszférában lévő vízcseppeken, akkor is az őket alkotó színekre bomlanak. Minél nagyobbak a cseppek, annál tisztábban kivehető a szivárvány az égen. De láthatjuk Newton felfedezését minden alkalommal, amikor a napfény egy csiszolt üvegfüggőn, vagy egy kristály csilláron süt át.

A tárgyaknak nincs saját színük. Amikor egy sárga banánt vagy vörös rózsát látunk, az nem jelenti azt, hogy a banánnak sárga a színe vagy a rózsának vörös. Csupán annyit jelent, hogy mi ilyen színűnek látjuk őket - mert az agyunk így fogja fel őket. Amit egy tárgy pigmentjeként vélünk látni, az valójában a tárgyról visszaverődő szín. Amikor a napfény egy sugara eléri a banánt, a gyümölcs a sárga kivételével a spektrum összes többi sugarát elnyeli. Mivel a sárga sugarat veri vissza a banán, ez az a szín, ami a szemünkbe is visszaverődik. Különös, hogy pont az a szín, amit a banánhoz kötünk az, amit a banán "visszautasít". Hasonló módon, egy rózsa elnyeli az összes színt, kivéve a vöröset, egy fűszál visszaveri a zöldet és egy aranyhal a narancsot.

A szemünk kifejezetten úgy alakult, hogy felfogja a fényről és színről jövő üzeneteket, amit továbbít az agy felé. Amikor a banán visszalöki a sárgát, a rezgése bejut a szemlencsébe, ott a retina speciális receptoraiba, az ún. pálcákba és csapokba. Ezek a receptorok összegyűjtik az információt és a látóidegeken keresztül az agyba továbbítják. Az agy a bejövő frekvenciák egyes jellemzőit értelmezi és meghatározza a színt. Körülbelül 7 millió csap van az emberi szemben, és mintegy 10 milliónyi különböző színárnyalatot képes megkülönböztetni. Amikor belegondolsz abba, hogy mennyi színt is fogsz fel egy ruháról, vagy egy tárgyról, szobáról egy pillantás alatt, akkor értékelni fogod, hogy az agy színérzékelése micsoda mutatvány.

A spektrum 7 színe közül az ibolyának a legrövidebb a hullámhossza. Ezen túl van az ultraibolya, egy erőteljes sugár, ami át tud hatolni a testen, képes megölni a baktériumokat és lebarnítja a bőrünket. A spektrum másik végén a vörös áll a leghosszabb hullámhosszal. Ezen túl van az infravörös, a hő-sugár, ami fel tudja melegíteni a testet az éjszaka sötétjében. Folytathatnánk a sort tovább - mikrohullám, radar-, rádió-, és televízió-hullámok, mind láthatatlanok. De a spektrumnak csak a vöröstől az ibolyáig terjedő része az, a közbeeső színekkel, mint a narancs, sárga, zöld, kék és indigó, ami a szem számára látható.

A tudósok úgy hiszik, hogy a primitív emberek még csak pár színt voltak képesek látni, és csak az evolúció révén vált lehetővé, hogy a mostani szín-skálát láthassuk. Lehetséges akkor, hogy több szín is van még a spektrumban? Színek, amelyeket még képtelenek vagyunk látni? Newton, amellett hogy bemutatta a fény sajátosságait, megalkotta a szín-kereket, ami megmutatja, hogyan kapcsolódnak egymáshoz a színek.

A színek hideg- vagy meleg színekként is leírhatók. A vörös, amit a tűzhöz társítanak, a narancs, amit az égő szénhez, a sárga, amit pedig a napfényhez, meleg színek. Hosszabb hullámhosszuk van, így ezeket "dominánsabb" vagy "előrehaladó" színként érzékeljük, gyorsabban érik el a szemet, mint a spektrum másik felén lévő színek. A zöldek, kékek és ibolyák, másfelől, a hideg színek - az óceánok vize, a hajnali harmattól nedves fű, vagy egy harangvirággal borított árnyékos liget jut róluk az eszünkbe. Mivel e színek rövid hullámhosszúak, lassabban jutnak el a szembe és ezért "hátrálónak" írják le őket.

A szín-kerékbe rendezve látni a színeket nagyon hasznos, hogy megértsük a köztük lévő kapcsolatokat. A szín-kerék nagyon értékes eszköz, amikor színeket választunk például belső terek díszítésekor, vagy egy meglévő ruhatár új darabokkal való kiegészítésekor.

Elsődleges színek:
Vörös, kék, sárga - az elsődleges- vagy alapszínek. Nem állíthatók elő más színek keveréséből.

Másodlagos színek: Két elsődleges szín keveréke adja a másodlagos színeket. Így a vörös és a sárga a narancsot, a sárga és a kék a zöldet, a kék és a vörös az ibolyát.

Harmadlagos színek: Egy elsődleges színt a szomszédos másodlagos színnel vegyítve kapjuk a harmadlagos színeket. A türkiz például a kék és a zöld keveréke.

Komplementer színek: A keréken az egymással szemben lévő színek a kontraszt vagy komplementer színek. Tiszta formájukban együtt nagyon erős a hatásuk. Ámbár, ha árnyalják őket, akkor egy nagyon érdekes, kevésbé vibráló vizuális hatást keltenek.

Rokon színek: Két szomszédos szín a szín-keréken azonos alappal bír, így ezeket harmonikus vagy rokon színeknek nevezzük. Jól mutatnak együtt, és nem bántják a szemet. Ha ilyen színeket használunk, nagyon kellemes hatást érhetünk el.

************

Egyszerű elven működnek a színek: mindegyiknek megvan a maga hullámhossza. Ha ezeket az energiákat testünk felveszi, akkor befolyásolják a szívverésünk, a vérnyomásunk és az anyagcserénk ritmusát. A felvételben nagy szerepe van a szemnek és a látásnak, hiszen a környezetünkből jövő jelek 83 százalékát a látóidegek közvetítik az agynak. Érzékelésünk további 11 százalékát teszi ki a hallás, 3 százalékát a szaglás.

A legújabb kutatások egy régi kínai gyógymód helyességét ismerték fel és erősítették meg. Eszerint a színeknek erős hatásuk van testünkre és lelkünkre. Segítenek jobban elviselni a hétköznapokat, boldogabbá teszik életünket - sőt, néha még a gyógyulásba is besegítenek.

Indiában hagyomány, hogy minden évben február-március teliholdjakor megtartják a színek ünnepét. Ilyenkor az emberek önfeledten ünnepelnek, festékkel szórva be egymást. A színeket elektromágneses sugárzásuknak köszönhetően bőrünkön keresztül is magunkba szívhatjuk, mégpedig tapintással.

Így hatnak a színek:


Lila - találékonnyá tesz
A lila a kék és a piros keveréke, vagyis hatása valahol a nyugtató és az energetizáló között van. Ez azt jelenti, hogy idegesség esetén egyszerre lazít, illetve megerősít. Ez hangulati válságok esetén különösen előnyös. A lila többet tud, mint kihúzni a gödörből: aktiválja az agy kreatív központját, serkenti a szellemire való koncentrálást. Ha tehát sürgősen jó tippre van szüksége, határidőre meg kell találnia a megoldást, lila filccel írja fel ötleteit! Aztán dőljön hátra, és hagyja, hogy beugorjon a legjobb megoldás! Hatása testünkre: fájdalomcsillapító.

Kék - a kilók ellen
Egy fogyókúrás tanulmány a legutóbb kétcsoportnyi emberrel dolgozott. A tesztszemélyek felénél kék villanykörtét csavartak a hűtőbe, a kontrollcsoportnál maradt a hagyományos fehér világítás. A "kék fogyókúrázók" sokkal több kilótól szabadultak meg, mivel a kék szín csökkenti a stresszt. Nézzen rövid ideig valami kékre, pulzusa máris lassulni kezd, testhőmérséklete csökken! Márpedig a legtöbb ember csak azért eszik, mert feszült, és idegességét vezeti le az evéssel mint pótcselekvéssel. Későn reagálnak arra, amit rágóizmaik megőröltek. Mivel a kék nyugtató és lazító hatású, optimális színe a hálószobáknak. Elég, ha az ajtó vagy az ágyneműhuzat kék (lehetőleg égszínkék!) színű, az alvászavarokkal küszködők máris megszabadultak problémáiktól. Hatása testünkre: migrén, magas vérnyomás, idegesség, fertőzések, viszlát!

Barna - kiegyensúlyoz
Fáradt, talán szomorkás és nyomott a kedélye? Bizonyára gyakran nyúl ilyen hangulatban egy szelet csokoládéhoz, iszik kávét, teát, vagy szív el egy cigarettát. Mindez barna, mégpedig nem véletlenül! Nem, nem a koffein ébren tartó erejére, hanem a földszín nyugtató, kiegyenlítő, harmonikus hatására gondolunk. Kicsit feléleszti, ha depresszív, és megnyugtatja, ha túlpörgött vagy kapkodó. Az egyetlen gond a barna dolgokkal, hogy az ember nagyon tud hozzájuk ragaszkodni. Márpedig a függőség nagyobb károkat okozhat, mint amekkora hasznot hoz. Persze a barnának van még egy meglepő titka... Hatása testünkre: ... szexuális vágykeltő. Barna fűszer formájában a borban (szegfűszeg vagy fahéj), vagy desszertként (legyen mondjuk csokipuding) egyformán jó formába hozza randi előtt.

Narancs - jó emésztés
Rossz a kedve? A narancsszín boldogságot, életvidámságot sugároz. A félős, szégyellős embereket bátrabbakká, kezdeményezőbbekké teszi. A meleg, erotikus árnyalat stimulálja a vágyat, de erősíti az emésztőszerveket és az ellenálló képességet is. Használjon például narancssárga müzlistálat, hogy megjöjjön az étvágya, és vásároljon ugyanilyen színű salátástálat a buli kedvéért. Hatása testünkre: székrekedés, feszültség és megfázás esetén segít.

Piros - az energiabomba
A pirosnak erős hatása van: szabályozza adrenalin-termelésünket, így köze van a hormonok kiválasztásához is. Ettől a színtől bárki erősebbnek, életrevalóbbnak érezheti magát. Sokszor már egy csokor vörös virág elég hozzá. Hatása testünkre: minden más színnél jobban növeli a pulzusszámot, a szívverést és a vérnyomást, azaz segít a vérkeringési zavarokon, gyomorsav-pangáson, valamint helyrebillenti legyöngült szervezetünket.

Zöld - figyelmessé tesz
A zöld kiegyensúlyozó, testet-lelket-szellemet nyugtató hatása mindenki számára ismert. A természet színeként harmóniát teremt, és konkrét segítséget nyújt a mindennapokon. Szeretné, ha mások jobban odafigyelnének, amikor Ön beszél? Például családi kupaktanácsnál vagy az irodai beszámoló során öltözzön zöldbe! A szem retinájának ugyanis különösen sok receptora fogékony a zöldre. Vagyis ez a szín vonzza a tekinteteket. Jó mellékhatása, hogy egyidejűleg ellazít, nyugodtabbá teszi a légzést, kisimítja az izmokat, tehát lámpaláz esetén is segít. Hatása testünkre: álmatlanság, túlerőltetett szemek és fertőzések ellen jó.

Sárga - a gondolatébresztő
Aki valaha is belépett már sárga szobába, az tudja, hogy a sárga nevettet. A sárga automatikusan vidám, napsugaras jókedvre derít. Ám - és ezt kevesen tudják - tesztek bebizonyították, hogy javítja a gondolkodást. Hogyan? A ragyogó szín aktiválja agyunk vizuális központját. Ami sárga, azt megnézzük, és már meg is jegyezzük. Érdemes a feljegyzéseket sárga cetlikre írni, vagy fontos adatokat sárga kiemelő filccel kihúzni. Hatása testünkre: megemeli a vérnyomást, és segíti a májat a méregtelenítésben.

A kedvenc színed árulkodik Rólad

Mi mindannyian folyamatosan színeket sugárzunk ki magunkról. Közben nem is sejtjük, hogy a kisugárzott színek mi mindent árulnak el rólunk, s hogy ezek a színek hatással vannak környezetünkre is. A szín tehát egyrészt információt hordoz saját magunkról, testi-lelki jólétünkről, másrészt hatással van környezetünkre, a velünk érintkező emberekre. A színpszichológia ma már önálló tudományág. Segítségével megmondhatjuk, az egyes színek kedvelői milyen személyiségjegyekkel rendelkeznek.

Piros:
öntudatos, nyílt, akaratos, szenvedélyes, de gyakran szeszélyes, keresi az alkalmat a vitára, sokszor slamposnak érzi magát.
Narancs:
jó haver, barátságos, megelégedett, szívesen áll a középpontban, gourmand, ám nem mindig akar alkalmazkodni, alaptermészetéből fakadóan facér, néha nincs étvágya.
Sárga:
boldog, okos és fantáziadús, szeret utazni és jó csapatfőnök, de renyhe az emésztése és bátortalan.
Zöld:
barátkozó, udvarias, őszinte, engedékeny, viszont könnyen megsértődik, a vérnyomása pedig alacsony.
Kék:
gondoskodó, segítőkész, sokszor aggódó, ám néha nem tud figyelni, fejfájással küszködik.
Barna:
türelmes, földhözragadt, kellemesen nyugodt, életélvező, ugyanakkor fél a döntésektől, néha lusta, és képtelen védekezni, székrekedésre hajlamos.
Lila:
praktikus, kreatív, többnyire optimista, ámde gyakran nyugtalan, és nehézségei vannak az elalvással.

Ajánlom még figyelmedbe az alábbi cikkeket:
Gyógyító színek
Nevünk színe

Fényterápia

Kellemes, és hasznos időtöltést kíván:

Szenyán Ildikó
szenyanildiko@neadjafel.hu
06-20-9-344-154
Skype: Energildi
 

 

Webdesign - Szenyán Ildikó 2005-2013 © Minden jog fenntartva!