TANMESÉK - 1.

Az egér és az egérfogó

Az egér egy lyukból nézi a parasztot és a parasztasszonyt, amint egy csomagot bont fel. Elszörnyülködve látja, hogy egérfogó van benne. Kiszalad az udvarra, és kiabál: "Egérfogó, egérfogó"!
A tyúk ránéz, és azt mondja:
- Tudom, hogy nagyon félsz, de nekem nincs mitől félnem.
Az egér a disznóhoz szalad. A disznó röfög egy kicsit, és azt mondja:
- Sajnálom, ez rám nem vonatkozik, de imádkozni fogok érted.
Az egér a tehénhez menekül. A tehén elbőgi magát:
- Egérke, sajnálom, de nem az én bőrömről van szó!
Az egér lehajtott fejjel tér haza.
Még azon az éjszakán a házban nagy zajjal lecsapódott az egérfogó.
A parasztasszony sietett megnézni, mit fogott az egérfogó. A sötétben nem vette észre, hogy mérges kígyó esett a csapdába, és az állat megmarta a lábát. A paraszt bevitte a kórházba a feleségét. Nemsokára hazaengedték, de még mindig lázas volt. A paraszt tyúkot vágott és erőlevest készített az asszonynak, de szenvedése nem múlt el. Jöttek a barátok, egész nap ápolták, gondoskodtak róla. A paraszt disznót vágott, hogy legyen mit enni, de semmi sem segített, az asszony meghalt. A temetésre sokan eljöttek. A paraszt tehenet vágott, hogy legyen elég ennivaló a halotti toron.
Az egér szomorúan nézte végig a halotti tort.

Ha megtudod, hogy valakinek problémája van, és azt gondolod, hogy ez téged nem érint - gondolkodj el. Mindannyian ugyanazon az úton haladunk, amelynek neve: ÉLET. Minden ember és minden esemény az élet képzeletbeli szőttesének egy-egy fonala...

**********

Varázsbank

Képzeld el, hogy megnyertél egy versenyt, és a nyereményed az, hogy a bank minden reggel 86 400 forintos számlát nyit a nevedre. Ám mint minden játéknak, ennek is megvannak a szabályai, pontosabban két alapszabálya van:

1. Az első szabály, hogy mindazt a pénzt, amit aznap nem költesz el, este visszaveszik tőled, tilos áttenni az összeget másik nap számlájára. Csak elkölteni lehet...
De másnap reggel a bank új számlát nyit a nevedre, rajta ismét az egy napra szóló 86 400 forinttal.

2. A második szabály, hogy a bank előzetes figyelmeztetés nélkül bármikor véget vethet ennek a játéknak, akármelyik pillanatban közölheti, hogy kész, ennyi volt, a számlát lezárják, és nem lesz folytatása.

A kérdés, hogy mit tennél ebben a helyzetben? Elgondolkodtál?!

Minden reggel, alighogy felébredsz, kapsz 86 400 forintot, azzal az egyetlen kikötéssel, hogy a nap folyamán költsd el, mert a fel nem használt összeget este, amikor lefekvéshez készülsz, visszaveszik Tőled. Csakhogy ez a mennyei mannaeső vagy játék - ahogy tetszik, bármikor véget érhet. Érted?!

A kérdés, hogy mit tennél, ha ilyen ajándékban lenne részed? Elköltenéd, az utolsó fillérig.

 • Önmagadra?
 • Azokra, akiket szeretsz?
 • Idegenekre?

Hát úgy gondold át, hogy ez a varázsbank igenis létezik!
És Te minden reggel ébredéskor megkapod a magad ajándékát! Igen!
És ezt a varázsbankot úgy hívják: idő. A múló másodpercek bőségszaruja!


Minden reggel, ébredéskor kapunk 86 400 másodpercnyi életet arra a napra, de amikor este elalszunk, a maradékot nem lehet átvinni másnapra, a tegnap elmúlt, és azok a másodpercek, amiket nem éltünk meg a maguk teljességében, jóvátehetetlenül elvesztek. A varázslat minden reggel elölről kezdődik, ismét kiutaltak részünkre 86400 másodpercnyi életet, de a játékszabályok megkerülhetetlenek: a bank minden előzetes értesítés nélkül, bármikor megszüntetheti a számlánkat - az élet akármelyik pillanatban véget érhet. A kérdés tehát az: mit kezdünk a napi 86 400 másodpercünkkel?

 • Ha meg akarod érteni, mit jelent egyévnyi élet, kérdezz meg egy diákot, aki elszúrta az év végi vizsgáját.
 • Az egyhavi életről kérdezd az anyát, aki koraszülött gyermeket hozott a világra, és várja, mikor hagyhatja el a baba az inkubátort, hogy a karjába szoríthassa.
 • Ha az egyheti élet érdekel, fordulj a munkáshoz, aki gyárban vagy bányában dolgozik, hogy eltarthassa a családját.
 • Az egy napról faggass ki két szerelmest, akik epekedve várják, hogy viszontlássák egymást.
 • Hogy mit jelent egy óra, elmondja Neked a klausztrofóbiás, aki beszorult a felvonóba.
 • A másodperc megértéséhez nézd meg azt az embert, aki hajszál híján úszott meg egy autóbalesetet.
 • És a másodperc ezredrészének jelentőségét elmagyarázza Neked az a sportoló, aki ezüstérmet nyert az olimpián, holott egész életében az aranyéremért edzett.

AZ ÉLET VARÁZSLATOS DOLOG! HASZNÁLJ KI MINDEN MÁSODPERCET, AMI MEGMARAD NEKED!

Minden pillanat kincs, ami a tiéd! És becsüld meg jobban, mert megoszthatod valakivel, akivel tökéletesen elköltheted. És emlékezz, hogy az idő senkire sem vár.

 • A Tegnap történelem.
 • A Holnap rejtelem.
 • Csak a Ma ajándék.

**********

Győzelem

Kenneth az iskola első osztályába járt, és nagyon izgatott volt, hogy részt vehet az iskolai olimpián. Szülei várakozással telten figyelték a versenyt a lelátóról, miközben ő megnyerte az első futamot. Nagyon büszke volt a győzelemért járó szalagjára és a közönség neki szóló tapsára.
A második futamban is indult. A cél előtt nem sokkal, amikor újra nyerhetett volna, megállt és kifutott a pályáról. A szülei megkérdezték:
- Miért csináltad ezt? Ha végigfutod a versenyt, nyerhettél volna.
- De mama, nekem már van egy szalagom, Billynek meg még nincsen.

" Aki győzelmén ujjong, az örvend felebarátainak pusztulásán.
Aki pedig ilyesmin örvend, nem alkalmas arra, hogy uralkodjék a földön. "

**********

Halogatás

Volt egyszer egy fiatalember, aki az anyukájával élt és rákos volt. Egy napon sétálgatott a városban, és az egyik zeneboltban meglátott egy nagyon szép lányt. Bement, de nem tudott megszólalni.
A lány megkérdezte tőle: segíthetek?
Erre ő nem is nézte, hogy milyen CD-t vett ki, és mondta, hogy ezt kéri.
A lány kérdezte, hogy becsomagolja-e?
Igen. - felelte.
A lány bement a raktárba, és becsomagolva adta át a CD-t.

És a srác ettől kezdve naponta vett egy CD-t.
Egy idő után vett egy szekrényt a sok CD-nek.
Meg akarta hívni a lányt, de nem merte, úgyhogy egyik napon otthagyott egy cetlit a boltban a telefonszámával.

Amikor a lány felhívta, a fiú anyukája vette fel, és elmondta hogy a fia épp aznap meghalt. A lány mesélt a CD-kről, és a nő megtalálta a szekrényben a sok-sok CD-t, becsomagolva. Kibontott egyet és talált benne egy üzenetet: nem megyünk valahova szórakozni együtt?

Minden CD-ben ugyanaz az üzenet volt. Csak a srác nem volt elég figyelmes, és így nem jött össze neki. Szóval ha szeretsz valakit, mondd meg neki, mielőtt túl késő lenne. Ne félj kifejezni önmagad. Nyújtsd ki a kezed, és mondd meg a másiknak, hogy mit jelent számodra. Mert mire eldöntöd, hogy melyik a megfelelő időpont, már túlkéső lehet. Ragadd meg a napot, soha ne sajnálkozz. Minden nap ajándék az élettől, így becsüld meg a napjaidat, melyek száma bármilyen sok is jusson - véges.

**********

Próbáld ki!

Kezeinket kulcsoljuk össze az ölünkben. Figyeljük meg, melyik hüvelykujjunk van fölül - a bal vagy a jobb. Kulcsoljuk most újra össze a kezünket úgy, hogy a másik kezünk hüvelykujja kerüljön felülre. Ehhez az előbb lent lévő kezünk minden ujját meg kell mozgatnunk.
Figyeljük meg, milyen érzés. Ügyetlen, kényelmetlen, természetellenes, fura vagy helytelen?
Figyeljük meg, mit akar a testünk? Visszakívánja az előző pozíciót, a "normális", megszokott pozíciót? Váltsunk az előző helyzetre. Milyen érzés? Jobb, megfelelő, kényelmes? Megkönnyebbülést érzünk-e?
Ez a gyakorlat megadja az alapvető magyarázatot arra, miért nem élheti a legtöbb ember azt az életminőséget, amelyre titkon vágyik. Jobban szeretik a kényelmet a kényelmetlenségnél. A kényelmet választják ahelyett, hogy megtennék, amit a kívánt eredmény eléréséhez meg kellene tenniük. Megrekednek a kényelmi zónájukban. A kényelmi zónák plüssel bélelt koporsók. Ha a plüssel bélelt koporsónkban maradunk, meghalunk. A növekedéshez és fejlődéshez fel kell vállalni némi kényelmetlenséget.

**********

Papagájból sasok

Az ősi népek hagyománya szerint a sas nemcsak a levegő madara, hanem olyan állat, amelyik segít az embernek útnak indulni, és nagy magasságokba emelkedni. A papagáj ezzel szemben azokhoz a madarakhoz tartozik, akik bár sokat beszélnek, és tarka tollakkal ékeskednek, nem képesek magasra repülni.

Matt Galan Abend nagyon szépen, a következő szavakkal jellemezte az elengedést: "Az ember igazi természete olyan, mint a sasé, aki határok nélkül lebeg ég és föld között, és akinek a teremtés bősége a lába előtt hever. A legtöbb ember azonban papagájjá változott: egész nap a kalitkájukban ül, és azt teszi, amit tanítottak neki, hogy szeressék és etessék őt.

A probléma megoldása az lenne, ha tudatosítanánk a papagájokban, hogy ők is sasok, és ki tudnak repülni a kalitkájukból. A legtöbb papagáj még akkor is ragaszkodik börtönéhez, ha kinyitjuk a kalitkáját - egyszerűen azért, mert megszokta. Abban a környezetben marad, amelyben kiismeri magát, és fél az ismeretlen külvilágtól. Ha mégis felemelkedik, és felrepül, azt látjuk, hogy hosszú, díszes farktolla azonnal lehúzza őt. Amíg nem szabadul meg terheitől, sohasem lesz képes repülni. Még akkor sem, ha ezerszer végignézi ahogyan mások repülnek, és megpróbálja utánozni őket." (Kurt Tepperwein)

**********

Kövek

 Egy filozófiaprofesszor azzal kezdte az egyetemi előadását, hogy fogott egy befőttesüveget, és megtöltötte 5-6 cm átmérőjű kövekkel. Majd megkérdezte hallgatóit:
"Ugye tele van az üveg?"
"Igen" -hangzott a válasz.

Ezután elővett egy, apró kavicsokkal teli dobozt, és elkezdte beleszórni a kavicsokat az üvegbe. Miután az apró kavicsok kitöltötték a kövek közötti üres helyeket, megint megállapították, hogy az üveg tele van. Ezután a professzor elővett egy, homokkal teli dobozt és elkezdte betölteni a homokot a befőttesüvegbe. A homok természetesen minden kis rést kitöltött.

És most - mondta a professzor - vegyék észre, hogy ez az önök élete. A kövek a fontos dolgok - az egészséged, a családod, a barátaid - ha minden mást elveszítenél, az életed akkor is teljes maradna. A kavicsok azok a dolgok, amelyek még számítanak, mint a munkád, a házad, az autód. A homok - az az összes többi. Az apróságok. Ha a homokot töltöd be először, nem marad hely a kavicsoknak és a köveknek.

Ugyanez történik az életeddel. Ha minden idődet és energiádat az apróságokra fordítod, nem marad hely azoknak a dolgoknak, amelyek igazán fontosak számodra. Fordíts figyelmet azokra a dolgokra, amelyek alapvetők a boldogságod szempontjából. Állítsd be a prioritásokat. A többi: csak homok.

**********

Miért is hajtunk annyira?

A halász hazatér fatörzsből vájt csónakján és találkozik egy külföldi piackutató szakemberrel, aki ebben a fejlődő országban dolgozik. A piackutató megkérdezi a halásztól, hogy miért jött haza olyan korán. A halász azt feleli, hogy tovább is maradhatott volna, de elég halat fogott ahhoz, hogy gondoskodjon a családjáról.
- ...és egyébként mivel tölti az idejét? - kérdezi a szakember.
- Hát, például halászgatok. Játszom a gyerekeimmel. Amikor nagy a forróság, lepihenünk. Este együtt vacsorázunk. Összejövünk a barátainkkal és zenélünk egy kicsit - feleli a halász.
A piackutató itt közbevág:
- Nézze, nekem egyetemi diplomám van, és tanultam ezekről a dolgokról. Segíteni akarok magának. Hosszabb ideig kellene halásznia. Akkor több pénzt keresne, és hamarosan egy nagyobb csónakot tudna vásárolni ennél a kis kivájt fatörzsnél. Nagyobb csónakkal még több pénzt tudna keresni, és nem kellene hozzá sok idő, máris szert tudna tenni egy több csónakból álló vonóhálós flottára.
- És azután? - kérdezi a halász. - Azután ahelyett, hogy viszonteladón keresztül árulná a halait, közvetlenül a gyárnak tudná eladni, amit fogott, vagy beindíthatna egy saját halfeldolgozó üzemet. Akkor el tudna menni ebből a porfészekből Cotonouba, Párizsba vagy New Yorkba, és onnan irányíthatná a vállalkozást. Még azt is fontolóra vehetné, hogy bevezesse a tőzsdére az üzletet, és akkor már milliókat kereshetne.
- Mennyi idő alatt tudnám ezt elérni? - érdeklődik a halász.
- Úgy 15-20 év alatt - válaszolja a piackutató.
- És azután? - folytatja a kérdezősködést a halász.
- Ekkor kezd érdekessé válni az élet - magyarázza a szakember.
- Nyugdíjba vonulhatna. Otthagyhatná a városi rohanó életformát, és egy távol eső faluba költözhetne. - És azután mi lenne? - kérdezi a halász. - Akkor volna ideje halászgatni, játszani a gyermekeivel, a nagy forróság idején lepihenni, együtt vacsorázni a családjával és összejönni a barátaival zenélgetni kicsit...

**********

Játsz velem (Dr. Herz musical)

Ha válaszra vársz, ne kérdezd mi az hogy szeretet,
A lelkedben megtalálod, ha szívedből keresed.
Egy érzés, egy érzés semmi más,
Mert nincsen szebb ajándék vallomás.
Egy dallamra, hogyha rálelsz már nem vagy egyedül,
Csak próbálni kell és hidd el, hogy végül sikerül.

Egy érzés, egy érzés semmi más,
Mert nincsen szebb ajándék vallomás.

Jöjj hát, játssz velem, a dal a szívünkből szól,
Jöjj hát, játssz velem, bánj a hangokkal jól.
Jöjj hát, játssz velem, a dal a szívünkből szól,
Jöjj hát, játssz velem, bánj a hangokkal jól.

Játssz velem, játssz velem, oly szép, oly jó ez így,
Játssz velem, most a szívünk hangja szól.

Egy érzés, egy érzés, semmi más,
mert nincsen szebb ajándék, vallomás.

Nem a tenger vált széjjel, nem a Föld fordult fel,
És a Nap sem áll az égen, mint egy földöntúli jel.
Csak egy véletlen varázs, csak egy érzés semmi más,
Csak egy hétköznapi álom, játszd el szépen, játszd le jól,
Csak a lélek tiszta hangja, ami a szívünkből szól.

**********

Lassú tánc

Nézted valaha a gyerekeket
játszani a körhintán?

Hallgattad, amint az esőcseppek
földet érnek tompán?
Követted szemeddel
egy pillangó szeszélyes röptét?
Nézted a tovatűnő éjben
a felkelő nap fényét?
Lassítanod kéne.
Ne táncolj oly gyorsan.
Az idő rövid. A zene elillan...

Átrepülsz szinte minden napodon?
S mikor kérded: Hogy s mint?
Meghallod a választ?
Mikor a nap véget ér, te ágyadban fekszel,
Tennivalók százai cikáznak fejedben?
Lassítanod kéne.
Ne táncolj oly gyorsan.
Az idő rövid... A zene elillan...

Szoktad mondani gyermekednek,
majd inkább holnap?
És láttad a rohanásban,
amint arcára kiült a bánat?
Vesztettél el egy jó barátot,
hagytad kihűlni a barátságot,
Mert nem volt időd felhívni,
hogy annyit mondj: Szia!
Lassítanod kéne.
Ne táncolj oly gyorsan.
Az idő rövid... A zene elillan...

Mikor oly gyorsan szaladsz,
hogy valahová elérj,
Észre sem veszed az út örömét.
Mikor egész nap csak rohansz s aggódsz,
Olyan ez, mint egy kibontatlan ajándék
... melyet eldobsz.
Az Élet nem versenyfutás.
Lassíts, ne szaladj oly gyorsan.
Halld meg a zenét, mielőtt a dal elillan.

Kellemes, és hasznos időtöltést kíván:

Szenyán Ildikó
szenyanildiko@neadjafel.hu
06-20-9-344-154
Skype: Energildi
 

 

Webdesign - Szenyán Ildikó 2005-2013 © Minden jog fenntartva!