Változtassa meg az énképét !

Már gyerekkorunkban is fontosnak tartjuk mások rólunk kialakított véleményét.
A külső visszajelzések irányítják tetteinket.
Vajon tehetünk-e ez ellen, változtathatunk-e a belénk ivódott rossz önértékelésünkön?

Minden, amit magunkkal kapcsolatban hallunk, ugyan úgy, mint mások viselkedése, mély benyomást tesz ránk, és nagyban hozzájárul az önmagunkról bennünk élő kép kialakításához. Főleg akkor, ha ezek a vélemények gyermekkorunkban hangzanak el, és/vagy általunk tisztelt emberek szájából. Az önmagunkról kialakított kép vagy elősegíti, vagy hátráltatja céljaink elérését.

Sokszor hallom az ügyfeleimtől, hogy "nem tudok kommunikálni", "nem tudok társaságban érvényesülni", "én ehhez nem vagyok elég kitartó/ügyes/bátor/okos", stb.  Ezek a limitáló, visszatartó meggyőződések a sok ismétlés hatására annyira erőssé váltak, hogy végül beépültek a tudatalatti önképükbe. Most már elhiszik, hogy ők valóban ilyenek, és ez meghatározza hogyan viselkednek és mennyire hisznek a különböző képességeikben.  Ez az önkép vált a kényelmi zónájukká, amiben jól érzik magukat akkor is, ha tele van fájdalommal, kudarccal és panasszal.  Nem mernek kilépni, mert az önmagukról alkotott kép és a hit-rendszerük ezt a helyzetet támogatja.  Elhiszik, hogy ez jár nekik az életben. Ez persze egy ördögi kör, mert a magukról formált képnek megfelelően viselkednek, ami tovább erősíti a hitüket abban, hogy ők valóban ilyenek. 

De a meggyőződést meg lehet változtatni, és ezzel együtt az önképet is.  Önnek is biztos vannak negatív ítéletei önmagával kapcsolatban, ezért próbálja ki a következő, egyszerű feladatsort:

. Először írja le a saját negatív meggyőződéseit, az "ehhez én túl / nem elég . vagyok"-okat.  Az összeset.  Ez már magában jó, mert segíthet maga a felismerés abban, hogy tudatosan küzdjön ellenük. 
. Most válasszon ki egyet, és írja le, mi minden támasztja ezt alá.  Amiket hallott magáról ezzel kapcsolatban, amiket észrevett, stb. 
. Most döntse el, hogy mától ennek az ellenkezőjét fogja elhinni.  Például ha eddig abban hitt hogy nem tud társaságban érdekesen beszélgetni, mostantól azt kell elhinnie, hogy nagyon érdekes tud lenni emberek között.  Ezt ismételgesse magának, mert így tudja megtörni az ördögi kört. (Lehet hogy butaságnak hangzik, mert olyan egyszerű, de ez egy sokszorosan bizonyított és elfogadott módszer, sajnos nem az én ötletem.)  Lehet hogy egész életében építette magában ezt a negatív hitet, így az új meggyőződés is lehet hogy csak egy idő múlva kezd valóban eljutni az agyáig és főleg a tudatalattijáig. 
. De ahányszor észreveszi, hogy a régi mondatra gondol, javítsa ki az újjal. 
. Képzelje el magát a szituácóban (ebben a példában társaságban) úgy, amilyennek látni szeretné önmagát. Èlvezze a mentális képet. Ez az új képe arról, amilyen mostantól.  Vagy gondoljon valakire, aki olyan, mint amilyen lenni szeretne, vagy úgy csinál valamit, ahogyan Ön szeretné. 
. Most álljon a tükör elé, és imitálja ezt az embert.  Beszéljen, nézzen, mozogjon úgy, ahogyan ő!  Gondoljon bele, ő hogyan éri el amit akar, mit csinál amit Ön nem.  Kérdezze meg magától: "Mit kellene elhinnem ahhoz, hogy én is így viselkedjek?"
Amit erre válaszol,  az lesz az új hite, az új mondata amit ismételgetnie kell.

Mostantól ahányszor észreveszi, hogy a régi mondat ugrik be, vagy a régi módon viselkedik, álljon meg és hallgassa meg az új mondatot. Lássa magát az új szituációban. Így a régi, negatív hit felismerésével és az új hit bevezetésével megtöri a kört.  Találjon valamit, amiről már elhiszi, hogy jól csinálja, vagy amiben már jó, és építse erre a következő pozitív mondatot.

Legyen türelmes, mert úgy ahogy a negatív hit sok év alatt "ette magát önbe", a pozitív is eltart egy ideig.  De már tudja, hogy választhat, és megváltoztathatja a meggyőződéseit amelyek eddig akadályozták a céljai elérésében. 

Kellemes, és hasznos időtöltést kíván:

Szenyán Ildikó
szenyanildiko@neadjafel.hu
06-20-9-344-154
Skype: Energildi
 

 

Webdesign - Szenyán Ildikó 2005-2013 © Minden jog fenntartva!