ASZTROLÓGIA - HOROSZKÓP - JÓSLÁS

Egy ember születése pillanatában szülőhelyéről meghatározott égbolti viszonyok láthatóak, amelyek szimbolikusan tükrözik vissza az éppen aktuális idő minőséget. Ezek jelenítik meg a "szemüveget", melynek jegyében a szülött belépett a földi világba.

Az asztrológia szó két szóból áll: astron = csillag és a logos = szó, ismeret, tudomány, magasabb megértés. Az asztrológiában tehát a csillagok magasabb rendű megértéséről van szó.

Sokan összetévesztik mindezt a különféle bulváros horoszkóppal és jóslási módokkal. Valójában az emberiség egyik legrégebbi tudásrendszere, amelynek hiteles és eredményes alkalmazása nemcsak csillagászati, matematikai, hanem sok egyéb tudást is feltételez. A különböző alkalmazási területei közé tartozik pl. az orvosi és természetgyógyászati felhasználása is. A világ számos országában kötelező figyelembe venni az előrejelzéseit mind a kórházi, mind pedig az egyéni orvosi gyakorlatban.

A keleti asztrológia másképpen épül fel, mint a nyugati, és a fókusza, célja is eltérő. A nyugati asztrológia a bolygók és a csillagok állásai alapján von le következtetéseket az ember életkilátásairól. A keleti asztrológia, illetve a kínai asztrológia az őselemek pillanatnyi kombinációit vizsgálja az ember életére kivetítve.

A nyugati asztrológiában használatos zodiákust (jegy-rendszert) tropikus zodiákusnak nevezik, mivel itt a jegyek pozícióját állandónak tekintik a Nap éves pályájához viszonyítva. Ennek megfelelően a Nap minden évben a tavaszi napéjegyenlőség napján (március 21) lép a Kos jegyébe.

A nyugati asztrológia a mezopotámiai asztrológiára épülő, Európában is használt rendszer. Tudatos csillagászati számításokon, a materiális világ megfigyelésein alapszik, az ember jellemzéséről, hajlamairól rajzol érzékeny képet, és sok nyugati asztrológus kijelenti, hogy nem célja a "jóslás".

A kínai asztrológia Nyugaton elsősorban a 12 állatjegyről ismert, de ezek a horoszkópnak csak egyetlen, első közelítését jelentik. A kínai naptár ugyanis a holdfázisokra épül: a holdévben 12, nagyjából 29 és fél napos hónap van, és a teljes holdév 11 nappal rövidebb a napévnél, összesen 354 napos.

A keleti asztrológia segít önmagunk megismerésére, családtagjaink, közeli ismerőseink, embertársaink viselkedésének felismerésére és megértésére. A személyiségjegyek feltárása, az összefüggések megismerése megtanulható, saját magunk által kiaknázható. Hatás és visszahatás, viselkedés és következmény, ezen izgalmas kérdésekre keresi a választ. Azzal foglalkozik, hogy mi történik velünk, és hogyan készíthetünk viszonylag pontos előrejelzéseket. Miért van "szerencsénk" egy bizonyos témával vagy egy bizonyos időszakkal, és miért nincs máskor és máshol. A pontos előrejelzéshez még inkább szükség van arra, hogy pontosan tudjuk, mikor születtünk. Az úgynevezett "pontosítás" más eszközökkel történik, mint Nyugaton, ahol sokféle iskola másra és másra támaszkodik.

A horoszkóp eredetét keresve több ezer évet kellene visszautazni a történelemben, bár egyes kutatások szerint több mint tízezer évvel korábbról is találhatunk nyomokat, melyek a horoszkóp ősi formáira utalnak. Alexander Marschack, ausztrál történelemtudós állítása szerint a paleolit korban keletkeztek azok a faragott rénszarvas csontok, melyek egy közel-keleti ásatás során kerültek elő. A csontokon olyan rajzok voltak kivehetők, melyek egyértelműen a hold ciklikus változásait ábrázolták. Természetesen nem horoszkóp volt még ez, de mindenféleképpen annak ősének tekinthető. A leletek több mint 25000 évesek! Az emberek, más támpont híján az égbolt csillagaihoz viszonyítva határozták meg a természet ciklusait.

Egyesek szerint mindez bla-bla, mások a kínai asztrológiát követik, míg megint mások a nyugati asztrológiában hisznek. Mindkettőt picit részletesebben megtalálod az alábbi oldalaimon:

 

JÓSLÁS

"Jóslatot akkor kér az ember, ha gond van a szívében,
ami azt jelenti, hogy Sorsa és Élete konfliktusba került,
hogy kétségei vannak és döntenie kell."
/Müller Péter: Jóskönyv/

A különböző jóslási technikák pillanatnyi képet adnak, így akkor segítenek, ha szeretnél tisztábban látni egy konkrét helyzetet illetően, ha fontos döntés elé kerülsz, vagy csak szeretnéd tudni, mire érdemes figyelned, hangsúlyt fektetned egy adott időszakban.

Ji-King:

A Ji-King a bölcsességek könyve. Amikor a kezünkbe vesszük, és felteszünk egy kérdést, az ősi kínai Bölcsek adnak rá választ. A válasz lehet olyan, ami talán már a fejünkben is megfordult, de mégsem hallgattunk az érzéseinkre. A könyv, akárcsak a kártyából történő jóslás, a természetfelettin alapszik. A jósláshoz csupán három pénzérmére van szükség, amelyeket hatszor kell feldobni, és minden egyes dobásnál kapunk egy Jin- vagy Jang jelet, amelyekből végül összeáll a jósjel. Ennek jelentését pedig egyszerűen kiolvashatjuk a könyvből.

Tarot:

A Tarot kártyalapok segítségével képi szinten jeleníti meg az adott helyzetben bennünk lévő, kevésbé tudatos információt. (Többféle Tarot létezik, az ezek közti különbség többnyire a nyelvezetben lelhető fel. A választékban mindenki megtalálhatja azt, amelyiket leginkább meg tud érteni, amelyikkel könnyen azonosul.) A kártya szimbolikus képei egyfajta rálátást adnak saját "filmünkre", így megnézhetjük hol vagyunk most, mi zajlik bennünk, honnan jutottunk ide, és milyen irányba tartunk. És mivel jövőnket a jelen gondolatai alakítják, a Tarot ezzel a pillanatképpel lehetőséget ad a gondolatok megfelelő korrekciójára, amennyiben erre van szükség, illetve megerősítést adhat, ha valóban abba az irányba tartunk, amerre szeretnénk.

Bővebben:
Lótuszvirág Pagoda

Kellemes, és hasznos időtöltést kíván:

Szenyán Ildikó
szenyanildiko@neadjafel.hu
06-20-9-344-154

 

Webdesign - Szenyán Ildikó 2005-2024 © Minden jog fenntartva!