JÓGA

"A jóga célja az elme lecsendesítése, hogy torzulásmentesen meghalljuk
a Belső Hang tévedhetetlen tanácsait."

A jóga a szanszkrit judzs szóból ered, mely egységet, egyesítést, egyesülést jelent az egyéni lélekkel (Átma) és az univerzális lélekkel (Prámatma). Másik jelentése igába vonni, vagyis uralni mind az elmét, mind pedig a testet. A jóga, mint ősi indiai vallásfilozófia, elsősorban egy fejlődési folyamat. Feladata az életerő legoptimálisabb felhasználása, amelyre a test és a lélek csak együtt képes. A jóga célja az egész emberi lényünket átható összefüggések keresése, felismerése és megértése.

A jógafilozófia szerint az emberi test kincs, s elherdálása a karma törvényének súlyos megsértése. A jóga ezért megtanít minket arra, hogyan vigyázzunk testünkre, és tudatosítja bennünk azt a fontos felismerést, hogy az "Én" nem azonos testünkkel, amit csak kölcsön kaptuk mostani életünkre. Folyamatos gyakorlásával számos rég elfelejtett képességhez juthatunk hozzá. Szervezetünk irányíthatóvá válik, szembeszáll a betegségekkel, könnyebben regenerálódik és ellenáll az öregedés hatásainak. A jóga által képesek leszünk környezetünkből energiát gyűjteni, gondolataink irányíthatóvá, átláthatóvá, ellenőrizhetővé válnak.

A jóga gyakorlásának célja első hallásra egyszerű lehet. Jó közérzet, egészséges test, kiegyensúlyozott lélek, rövidebben: "Ép testben, ép lélek".

A jógának rengeteg változata, és számtalan jótékony hatása van. A lassú, mégis intenzív mozdulatokkal a befelé figyelésre késztet. Mivel folyamatos végzése megnyitja belső terünket, a mozgás révén fejleszti intuíciónkat, emellett sok testi tünetként megjelent lelki blokkot is old anélkül, hogy ennek tudatában lennénk. A jóga kifejezetten segít annak, aki nem tuja lecsendesíteni elméjét, és ezért nehézségei vannak a meditációs gyakorlatokkal.

A jóga ÖT alapelve:

A test a lélek temploma vagy járműve, melynek rá jellemző igényei vannak, amiket teljesíteni kell ahhoz, hogy akadálytalanul tudjon működni. Ezeket a követelményeket átvitt értelemben egy másik járműre vonatkoztatva is láthatjuk. Egy autónak öt dologra van szüksége: olajozó rendszerre, akkumulátorra, hűtőrendszerre, üzemanyagra és felelős vezetőre a kormánynál.

Most pedig nézzük az emberi szükségleteket a fentiek tükrében:

- Helyes testgyakorlás-ászanák: javítja a keringést és a test rugalmasságát, s úgy hat, mint az olajozás az ízületeknek, az izmoknak, az inszalagoknak, inaknak, és a test egyéb részeinek. A modern testedzés számos módszert talált arra, hogy fejlessze az izomzatot. Mivel a jóga úgy tekint a testre, mint a lélek járművére, amely a tökéletesedés felé halad, az ászanák (jóga testtartások) célja nem csak a test, hanem a szellem és a lélek fejlesztése is. A jóga testtartások nem tartalmaznak erőteljes izommozgást.

A közfelfogással ellentétben az izomfejlődés nem feltétlenül jelenti a test egészségét is. Az egészséges testben a szervek tökéletesen működnek az elme intelligens irányítása alatt. A jóga fizikai gyakorlatait ászanáknak nevezik, ami mozdulatlan testtartást jelent. A jóga ászanákat ki kell tartani egy bizonyos ideig. A test rugalmasságának fejlesztése a cél. A test fiatalságát a rugalmassága adja. A jóga eleinte a gerinc épségére, erősségére és rugalmasságára helyezi a hangsúlyt. A gerincoszlop védi a nagy fontosságú idegpályákat, a test üzenetvívő rendszerét. A gerinc rugalmassága és erőssége megőrizhető a gyakorlatok végzésével, amely javítja a keringést, s ezáltal az idegek tápanyag- és oxigén ellátása biztosított. Az ászanák a test belső működésére hatnak, a belső elválasztású mirigyekre, szervekre és izmokra egyaránt. Hatnak a test mélyebb és finomabb rétegeire is. A különböző ászanák serkentik és masszázsban részesítik a belső szerveket és hatékonyabb működésre hangolják.

A jóga ászanákkal egyidejúleg gyakoroljuk a mély légzést és az elme koncentrációját. A kitartott ászanák alatt a koncentrációs képesség növekszik, s egy óra gyakorlás során nem csak egy óra jóga testtartást, hanem egy óra mély relaxációt és egy óra meditációt is nyerünk. A jóga gyakorlatok rendszere nem hasonlítható semmi máshoz, hiszen teljes lényünkre ható, átfogó javulást eredményez. A lassan és tudatosan végzett gyakorlással az ászanák a fizikai testgyakorláson túl koncentrációs és meditációs gyakorlattá válnak. Igazi előrehaladást akkor érünk el, ha a jógatartásokat nem csupán tornagyakorlatokként végezzük, hanem tudatában vagyunk annak, hogy melyik izomcsoportot használjuk, tudatában vagyunk a légzésnek és a relaxációnak.

- A helyes légzés - pranajáma: segíti a testet abban, hogy megfelelő mennyiségű energiát vegyünk magunkhoz és ezt az energiát akadálytalanul áramoltassuk egész testünkben. A légzőgyakorlatok (pranayama) hatására fizikai és szellemi megfiatalodás jön létre. A legtöbb ember légzéskor tüdőkapacitásának csak egy kis részét használja ki. Felületesen lélegeznek, alig tágítva a mellkast. A válluk görnyedt, feszül a hátuk felső része és a nyak, amint oxigén hiányban szenvednek. Ezek az emberek hamar elfáradnak és nem sejtik miért. Légzéskor csak a tüdő felső vagy középső részét használják és a rekeszizmot nem megfelelően dolgoztatják. A különböző típusú jógalégzésekkel megfelelő mennyiségű oxigénhez juttathatjuk agyunkat, egész testünket, minden szervünket. Egészségesek, energikusak, sugárzóak leszünk. A test betegségeit csírájában megszüntethetjük. Ajánlom figyelmedbe még az alábbi cikket: Pránajáma- a tökéletes légzés

- A helyes relaxáció: hűti a rendszert, éppúgy, mint az autó hűtőberendezése. Amikor a test és a szellem folyamatosan túlhajtott, a teljesítménye csökken. A relaxáció természetes módja a feltöltődésnek. Amikor a test és a szellem folyamatosan túlhajszolt, az eredeti hatékonysága lecsökken. A modern élet, táplálkozás, munka és még a szórakozás is megnehezíti az emberek számára az ellazulást. Sokan még azt is elfelejtették, hogy a pihenés és az ellazulás a feltöltődés természetes módja. Még ha pihenni is próbálnak az emberek, akkor is nagyon sok fizikai és szellemi energiát veszítenek a belső feszültség miatt. A test energiájának nagy részét fölöslegesen pazaroljuk. Több energiát használunk arra, hogy izmainkat folyamatos készenlétben tartsuk a munkára, mint a tényleges munka elvégzésére. Annak érdekében, hogy tudjuk szabályozni és egyensúlyban tartani testi és szellemi működésünket, a legjobb, ha megtanulunk takarékoskodni az energiánkkal. Ennek egy módja a relaxáció elsajátítása. A tökéletes relaxáció állapotát három síkon érjük el: fizikai, szellemi és spirituális szinten.

- A helyes táplálkozás: biztosítja a test helyes üzemanyag ellátását. Az étel, a levegő, a víz és a napsütés optimális felhasználása alapvetően szükséges. A Jógatáplálkozás laktovegetárius, amely tiszta, egyszerű, természetes ételekből áll, amelyek könnyen emészthetőek, és elősegítik az egészséget. Az egyszerű ételek segítik az emésztést és a tápanyag beépítését. A tápanyagok öt kategóriába sorolhatók: fehérjék, szénhidrátok, zsírok, vitaminok és ásványi anyagok, valamint rostanyagok. A természetes környezetből származó élelem fogyasztása, amely jó minőségű talajon nőtt, segít a jobb tápanyag ellátásban. A feldolgozás, finomítás, vagy a túlfőzés csökkenti a tápanyag értékét. Mivel a tápláléklánc kezdetén található élelmet közvetlenül a Nap táplálja, ennek a legnagyobb az életet elősegítő hatása. Az állati hús "másodkézből" származó tápanyagforrás és így alárendelt szerepet tölt be. Minden természetes élelem (gyümölcsök, zöldségek, magok, diófélék és gabona) különböző mennyiségben és mértékben tartalmazza az alapvető tápanyagokat. A növényi fehérjék könnyen feldolgozhatók a szervezet számára. Sokan azon aggódnak, hogy vajon elég fehérjéhez jutnak-e. A tejtermékek, a hüvelyesek, a diófélék és a magok biztosítják a vegetáriánusok számára a megfelelő fehérjeforrást. A legjobb étkezési terv a jógázok számára az, ha a táplálékuk egyszerű, természetes, friss ételekből áll.

A jógatáplálkozás valójában ennél is igényesebb, figyelembe veszi az étel elmére gyakorolt finom hatásait, és elkerüli a túlzottan izgató hatású ételeket. Előnyben részesíti azokat, amelyek nyugtatják az elmét és élesítik a gondolkodást. A táplálkozás megváltoztatását fokozatosan lehet bevezetni. Elkezdhető az elfogyasztott növények, gabonafélék, magvak és diófélék adagjának növelésével, amelyek fokozatosan helyettesítik a húst, míg végül az teljesen el is hagyható.

- A pozitív gondolkodás és a meditáció: Érzelmeink, gondolataink megtisztulnak. Az elme nyugalma és koncentrációja által magasabb szintű tudatállapotok érhetők el. Életminőségünk, teljesítményünk javul. Biológiai korunk csökken. Amikor a tó tükre mozdulatlan, tisztán látható a tó alja. Amikor a tó felszínét hullámok zavarják meg, lehetetlen a mélyére látni. Ugyanígy, amikor az elme nyugodt, gondolatok és vágyak nem zavarják, látható a valódi "Én". Ezt hívják "Jógának". Irányíthatjuk a gondolkodásunkat úgy, hogy az elménket külsőleg vagy belsőleg fókuszáljuk. Belsőleg úgy, hogy az "Önvaló"-ra koncentrálunk, vagy az "Én vagyok" tudatra, külsőleg pedig választhatunk egy külső fókuszpontot, amelyre a figyelmünket irányítjuk. Amikor például a golfot választjuk kikapcsolódásnak, és arra koncentrálunk, hogy a labdát a lyukba irányítsuk, a többi gondolatunk lelassul, lecsillapodik. Amikor tökéletesen tudunk koncentrálni, akkor úgy érezzük, hogy jól játszunk. Arra az időre a világ minden baja és problémája megszűnik. A koncentrálás képessége mindenkiben megvan. Ez nem egy különleges vagy titokzatos képesség.

A meditáció nem igényel külön tanulást. Neked is megvan a képességed arra, hogy a gondolatok áramlását leállítsd. Az egyetlen különbség e között és a meditáció között az, hogy általában mi azt tanultuk meg, hogyan irányítsuk a figyelmünket egy külső tárgyra. Amikor az elme tökéletesen koncentrált állapotban van, az idő észrevétlenül telik, mintha nem is létezne.

Ahhoz, hogy tartós boldogságot és teljes békét érjünk el, legelőször azt kell megtanulnunk, hogyan csillapítsuk le az elménket, hogyan koncentráljunk és hogyan haladjuk meg az elmét. Ha befelé fordítjuk a figyelmünket lényünk belseje, Önvalónk felé, elmélyíthetjük a tökéletes koncentráció megtapasztalását. Ez az állapot a Meditáció. A meditáció olyan élmény, amelyet nem lehet leírni, éppúgy, ahogy a színek elmondhatatlanok egy vak embernek. Minden szokásos tapasztalatunk az idő, a tér és az okság korlátai közé van zárva. Az átlagos tudatosságunk és megértésünk nem lépi át ezeket a korlátokat. A véges tapasztalat, amely a múlt, a jelen és jövő kategóriájába sorolható, nem lehet transzcendentális, érzékelésen túli.

Az idő fogalma illuzórikus, mivel nem állandó. A jelen mérhetetlenül kicsi és tovatűnő, nem lehet megragadni. A múlt és a jövő nem létezik a jelenben. Látszólagos világban élünk. A meditatív állapot túllép minden korláton. Ekkor nincs múlt és jövő, csak az a tudat létezik, hogy "Én vagyok" az örök jelenben. Ez csak akkor lehetséges, ha minden mentális változást lecsillapítunk. Az ehhez legközelebb álló hasonló állapot, amelyet megtapasztalhatunk, a mély alvás, amikor megszűnik az idő, tér és az okság. Bár a meditáció különbözik a mély alvás állapotától, mivel mélyreható változást hoz létre a pszichében. A meditáció mentális békét hoz azáltal, hogy nyugtatja és csillapítja az agyi hullámokat. Fizikai szinten a meditáció segít a test építő és regeneráló folyamatainak meghosszabbításában és csökkenti a leépülési folyamatokat. A meditáció jelentősen csökkenti az öregedési folyamatokat. Tudományosan igazolták, hogy a pozitív gondolatok pozitív változást okoznak a sejtekben. Mivel a meditáció az elmét tartósan kedvező állapotban tartja, ezért megfiatalítja a test sejtjeit és visszafordítja az öregedési folyamatokat.

A jóga mozgás, egészségmegőrzés, gyógyulás, önmegismerés vagy szellemi fejlődés - mindegy, hogy miért gyakorlod, olyan eszközöket kaphatsz a kezedbe, amelyek előremozdítják életedet.

Ajánlom még figyelmedbe az alábbi írásokat:

Tantra

A Fiatalság forrása - Az öt tibeti rítus

Kellemes, és hasznos időtöltést kíván:

Szenyán Ildikó
szenyanildiko@neadjafel.hu
06-20-9-344-154

 

Webdesign - Szenyán Ildikó 2005-2024 © Minden jog fenntartva!