TÁNC

"A tánc velünk született, ösztönös képesség, mely benne lakozik minden emberben."

A primitív népek mondái szerint égi látogatók tanították meg az embereket táncolni. A titkos tanok egyes kutatói pedig azt állítják, hogy az istenek a káoszból akkor teremtették meg a világot, amikor a szférák zenéjének ütemeire táncoltak.

Bármi is legyen az igazság, tény, hogy napjainkban is sokan gondolják és hiszik, hogy a rituális, spirituális táncokban az ember kapcsolatba kerül a felsőbbrendű erőkkel, és a tánc átélésével megtisztulhat. A ritmusos mozgások gyógyító erejét sok pszichiáter és pszichológus is elismeri, sőt a terápiákon használja is. Bebizonyították, hogy amikor tánc közben egyedül, vagy partnerünkkel együtt jobbra forgunk, megszabadulunk a negatív energiától, és testünkben megnyílnak azok a csatornák, amelyek felfogják a pozitív földi energiákat. Amikor az óramutató járásával ellenkező irányban táncolunk, testünkbe a kozmikus, spirituális energia áramlik.

Amerikai pszichoterapeuták például azt ajánlják a diákoknak, hogy nehéz feladatok megoldása, vizsgák előtt balra forogjanak óvatosan, mert így könnyebben elsajátíthatják a tananyagot. Ha tehát azt szeretnénk, hogy szervezetünk megtisztuljon a negatív gondolatok hatásaitól, agyunk az érkező információkat erőteljesebben befogadja, akkor a balra forgás előtt legalább nyolcszor forogjunk jobbra. Ügyeljünk arra, hogy a forgás fokozatosan gyorsuljon fel. Ha szédülünk, tartsunk rövid szünetet. Ezeket a ritmikus forgásokat magas vérnyomásban és epilepsziában szenvedőknek, valamint akiknek agyhártyagyulladásuk volt, a szakemberek nem javasolják.

"A test mozgása a zenére a lélek természetes nyelve."

Aki boldog, könnyen táncraperdül örömében, most azonban arra is fény derült, hogy aki táncolni kezd, nyitottabbá válik a boldogságra! Neil Todd manchesteri pszichológus több évig tartó munka után megtalálni vélte azokat a vezérlő motívumokat, amelyek üdítő, frissítő, gyógyító táncmozdulatokra inspirálnak minket. A biológiai okokat kutatva megfigyelte, hogy az ember annál szívesebben megy táncba, minél hangosabban szól a zene. E tényből kiindulva a fül szerkezeti működésében kezdte keresni az okokat, s érdekes eredményre jutott. Kutatásai szerint a fülrégió két alapvető funkciója, a hallás és az egyensúly-érzékelés szorosabb kapcsolatban van egymással, mint korábban gondoltuk. Úgy találta, hogy a belső fülben elhelykedő piciny zsákszerű képlet, a sacculus nemcsak az egyensúlyérzékelésben vesz részt, hanem meglepő módon reagál a hangokra is, kivált, ha erősségük meghaladja a 70 decibelt.

"A diszkókban általában 110-140 decibeles zene dübörög - mondja Nail Todd -, nem csoda hát, ha a táncolók hamar transzba esnek. A sacculus ingerlése érzékenyebbé tesz a saját mozgásra, s ez örömmel tölti el az embert."

A tánc sokáig a kommunikáció egyik eszköze volt az emberek között és ma is fontos szerepe van életünkben. A tánc öröm. Ezt az örömöt általában másokkal is megosztjuk. Táncolni általában együtt szoktunk, persze táncolhatunk egyedül is, de az valahogy nem ugyanaz. Gyakran tapasztalhatjuk hogy, ha jó a hangulata azoknak, akikkel együtt táncolunk szinte átragad ránk a mozgás megmagyarázhatatlan öröme. A táncmeditációt is kipróbálhatod, ha kedved van hozzá.

Hol találkozik a tánc és a meditáció? A válasz egyszerű, a tánc hangulatát és örömét el lehet juttatni szinte bárkihez. Nem szükséges hozzá komoly előképzettség, tanfolyam vagy tucatnyi könyv. Osho - egyszer azt mondta hogy, - Zorba a görög az igazi buddha, amikor kijelentette, hogy táncolni kell, zene meg majd lesz valahonnan. Ezzel csupán azt szerette volna kifejezni, hogy a tánc szinte független a zenétől, a tánc belülről fakad. A lelkünkből. A lelkünk pedig folyamatosan törekszik a harmóniára, a tökéletességre. Ez a tökéletesség a meditatív állapotokban egészen más dimenziókban tárul fel. A tánc közben könnyedén kikapcsolhatjuk a gondjainkat és szabadon engedhetjük szellemünket.

Ha a tánc kiemeli az egyént a mindennapiságból, fordítva is igaz kell legyen. Tudatosan választott zenei világgal megtámogatva az egyént eljuthat abba az állapotba, amely a mindennapiság feletti győzelemként, percekre, órákra a harmóniával ajándékozza meg. Határozottan egyes számban fogalmaztam, mert ez ugyan egy olyan élmény, amelyet csoportosan szoktunk megtapasztalni, ennek ellenére mindenki teljesen független résztvevőként van jelen. Mindenki a saját táncát táncolja, minden előzetes instrukció nélkül. Gyakorlatilag együtt és mégis egyedül. A zene és az összeadódó energiák ennek ellenére hihetetlen hatással vannak a táncosokra. Egyesek érzelmeik megerősödését, mások feszültségeik oldódását élik át a tánc alatt. Pont ez a hihetetlen benne, hogy minden jelenlevő részesül abból a felfokozott energiából, amelyet a közös tánc élménye ad.

Nem terápia, hiszen a terápia valamilyen betegség esetében alkalmazott gyógymód, s ehhez betegnek kellene lennünk. Teljesen egészséges lélekkel is hasznos táncolni. A tánc nem csak erre a pár órára avatkozik életünkbe, hanem segítségével a fiatalság is tovább megőrizhető. A szervezetünkben felszabaduló adrenalin jó hatással van a szellemi frissességre is.

Mi például otthon rendszeresen táncra perdülünk, ha épp egy nekünk tetsző számot hallunk a rádióban, és utána hihetetlen módon megtelve energiával folytatjuk, amit abbahagytunk. Próbáld csak ki! :-)

Egyetlen gondolat maradt ki a felsorolásból, a szépség. A táncban megszerzett harmónia természetesen hat a kisugárzásunkra, a szépsége átitatja lelkünket és az láthatóvá is válik.

A tánc minden pozitív hatását úgy fejti ki, hogy nem kell a kockázatos mellékhatásokról konzultálnunk orvosunkkal, gyógyszerészünkkel.:-)

Figyelmébe ajánlom még az alábbi cikkeket:
Zene
Zeneterápia

Kellemes, és hasznos időtöltést kíván:

Szenyán Ildikó
szenyanildiko@neadjafel.hu
06-20-9-344-154

 

Webdesign - Szenyán Ildikó 2005-2024 © Minden jog fenntartva!