ZENETERÁPIA

"A zene lelki táplálék és semmi mással nem pótolható.
Vannak a léleknek régiói, melyekbe csak a zene világít be."

Kodály Zoltán szavait igaznak vallják zenepedagógusok és zeneterapeuták egyaránt. A zenepedagógusok munkáját többé-kevésbé mindenki ismeri, de vajon mit csinál, mivel foglalkozik a zeneterapeuta és mire jó, mi is az a zeneterápia?

A zene gyógyító, nyugtató, serkentő, hatását már több ezer évvel ezelőtt ismerték és tudatosan alkalmazták az indiai, a görög és más népek bölcsei. A természeti népek ma is termékenységi táncot járnak, munka és harci dalokkal bíztatják magukat, s az anyák szerte a nagyvilágban énekelve ringatják gyermekeiket.

A zeneterápia olyan eljárás, mely a zenét, mint eszközt alkalmazza a megelőzés, a személyiségfejlesztés, önismeret, korrekció, gyógyítás, és a rehabilitáció területén. A zeneterapeuta feladata, hogy a figyelme és gyakorlata segítségével a pszichés energiákat a pozitív változás irányába igyekezzen eljuttatni a belső, önsegítő, változtató, gyógyító folyamat elérése érdekében.

A zenei élményeknek és a beszéd, írás kialakulásának magzati gyökerei vannak ugyan, de legalább 10 éves korig hatékonyan fejleszthető a muzikalitás által a bal agyfélteke és annak funkciói, így a beszéd, az írás képessége is. Ennek nagy a jelentősége a diszlexia, diszgráfia prevencióban is.

A zene elemei, a ritmus, melódia, dinamika, hangszín, hangközök..., vagy mint sajátos rezgések összessége különös lelki, élettani hatást érhetnek el. Akár izom ellazulást, érfal kitágulást, egyenletes lassú szívverést, így vérnyomás csökkenést képes kiváltani egy muzsika, akár izom feszülést, szapora légzést és szívritmust és vérnyomás emelkedést, egészen az eufória és extázis állapotáig. A zene képes felkelteni és fokozni az aktivitást, feszültséget szabályoz, indulatokat kelt és levezet, nyugalmat teremt, a legkülönbözőbb érzelmeket mobilizálja, serkenti a képzeletet, képzettársítást, emlékeket, befolyásolja a közérzetet, alakítja a viselkedést. Mindezek mellett jelentős az esztétikai hatása. Nem túlzás azt állítani, tehát, hogy a muzsikának univerzális hatása van.

A hallórendszerünk a molekuláris rezgések széles spektrumát érzékeli a hangon keresztül. A fülünkben lévő egyensúlyérző és kialakító szerv nem csupán a fizikai egyensúlyt, hanem a lelki kiegyensúlyozottságot is biztosítja. A fentiekből kitűnhet, hogy akár a gyógyításban, akár valamely készség fejlesztésében eredményes eljárás tehát a zeneterápia. A zeneterápiás foglalkozások egyénileg vagy csoportosan történnek. Három formát különbözetünk meg:

Aktív zeneterápia
az a zenélési mód, melyben egyszerű, többnyire ütős hangszerekkel vagy természetes anyagokkal (kaviccsal, üveggel), valamint saját testhanggal improvizálnak, kommunikálnak a jelenlevők. Mindehhez semmiféle zenei előképzettségre nincs szükség, az így átélt érzések, élmények mégis katartikus hatással vannak a résztvevőkre. 

Receptív zeneterápiáról beszélünk, amikor a meghallgatott zene által mozgósított érzelmek és élmények segítenek a gyógyulásban.

Komplex zeneterápiának pedig azt nevezzük, ha zenei élményeiket mozgással vagy képzőművészeti tevékenységgel együtt fejezik ki a résztvevők.

A zeneterápia a művészeti terápiák csoportjába tarozik. A zenét, a zene elemeit (hang, ritmus, dallam, harmónia) használja annak érdekében, hogy fejlessze a kommunikációt, az emberi kapcsolatokat, a mozgást, az önkifejezést.  Teszi mindezt azért, hogy fizikai, érzelmi, értelmi és szociális igényeket elégítsen ki, ezzel fejlessze az egyén képességeit, visszaállítsa sérült funkcióit, s ezáltal életminőségét javítsa.

A művészeti terápiák lényege az, hogy ne ismereteinket gyarapítsuk, hanem csináljunk valamit, amin keresztül testünk, tudattalanunk szabadon kommunikálhat, elnyomott érzéseink felszínre kerülhetnek - elősegítve ezzel az élet hétköznapi történéseihez való kreatív, újszerű hozzáállásunkat.

Az Om hangvilla napi kétszer kétperces használatával jelentősen elősegíthetjük szervezetünk energetikai rendszerének egészséges működését.

Az éneklés akkor is gyógyít, ha nincs jó hallásunk - ösztönösen azokat a hangokat fogjuk megtalálni, amelyek javítják közérzetünket, alkalmasak érzelmeink kifejezésére.

A gongok kivételesen alkalmasak erős érzelmi blokádok feloldására, eltemetett emlékek, élmények tudatba emelésére. A gong hangjaiban fürödve gyakran megfigyelhetők heves és megindító érzelmi rekaciók - hirtelen feltörő sírás, rendkívüli boldogság érzése.

A zene elemei által kiváltott testi-lelki reakció a kulcsa a zene terápiás hatásának. Ezekre épült a zenével segítés, gyógyítás, vagyis maga a zeneterápia.

Figyelmébe ajánlom még az alábbi cikkeket:
Zene
Tánc

Kellemes, és hasznos időtöltést kíván:

Szenyán Ildikó
szenyanildiko@neadjafel.hu
06-20-9-344-154

 

Webdesign - Szenyán Ildikó 2005-2024 © Minden jog fenntartva!